CE Oltenia, într-un program de cercetare cu ISPE pentru gazeificare
Complexul Energetic Oltenia şi companii din Germania si Polonia lucrează la un proiect de cercetare, cofinanţat de Comisia Europeană, in cadrul Fondului de cercetare pentru cărbune si otel, care va demonstra, cu ajutorul unor evaluări geologice, tehnice, ecologice si de risc, daca gazeificarea este fezabila pentru cărbunele din bazinul minier Oltenia. Anunţul a fost făcut de compania energetică. Coordonatorul proiectului este Marian Dobrin de la Institutul de Studii si Proiectări Energetice (ISPE).
Doi directori din CE Oltenia, Ionel Ilie şi Sorin Boza, au participat la o conferinţă pe tema securităţii energetice din Europa de Est, ce a avut loc în Statele Unite ale Americii. La această conferinţă s-a discutat despre soluţia gazeificării, iar în ţară au apărut mai multe discuţii date fiind şi întâlnirile şi documentele semnate de CEO cu o firmă canadiană, cu punct de lucru în Bucureşti, pentru concesionarea rezervei de cărbune pe zeci de ani. În spatele acestei firme stă Wesley Clark, un general american ce a fost consilier onorific al lui fostului premier Victor Ponta.
Compania a remis luni un comunicat de presă pe această temă. La conferinţa de la Washington au fost şi reprezentanţi ai Ministerului Energiei si Ambasadei României, dar şi europarlamentari şi delegaţi ai unor mari producători de energie pe baza de cărbune din Serbia, Croaţia, China, etc. „În cadrul conferinţei a fost prezentată cea mai nouă tehnologie de ardere cu emisii reduse de CO2 în atmosferă, prin gazeificarea cărbunelui, implementată la o centrală din statul Mississippi. Tehnologia folosită are ca produşi secundari acidul sulfuric şi amoniacul care pot fi, de asemenea, comercializaţi, generând venituri suplimentare. În cadrul dezbaterilor purtate, a fost subliniat faptul că, deşi resursele de cărbune pot susţine securitatea energetică a multor ţări, reglementările stricte privind emisiile şi obiectivele de mediu pot bloca activitatea producătorilor tradiţionali de energie“, susţine CEO. Compania spune acum că este implicată într-un proiect de cercetare în domeniul gazeificării alături de Germania şi Polonia.
PROIECT
Proiectul a început în iulie 2014 şi durează 36 de luni. Bugetul este de 2,2 milioane de euro din care 1,3 milioane de euro reprezintă fonduri europene. Nu se cunoaşte contribuţia CE Oltenia.