Biserică bântuită la Bălăneşti
Cetăţenii din comuna gorjeană Bălăneşti au la ei în localitate o biserică veche de sute de ani. Aflată astăzi în ruine, oamenii nici nu vor să audă de o renovare a acesteia declarând îngroziţi că dacă cineva îndrăzneşte să intre în ea sigur va păţi o nenorocire. Mai mult, bătrânele satului spun că în jurul acesteia au existat cândva şi morminte care între timp au dispărut. Cert este că un nuc a răsărit chiar din altarul acesteia, iar oamenii refuză cu încăpăţânare să fie tăiat, convinşi fiind că este vorba de o minune dumnezeiască.
Biserica din Bălăneşti apare pentru prima dată în arhivele comunei în 1941 deşi oamenii sunt convinşi că ea datează de mai mulţi ani. Documentele susţin că biserica a fost construită pe terenul unui boier, Lascăr Grigore şi sfinţită în anul 1958. Tot documentele arată că în această biserică a slujit un anume preot Tomescu, acestea fiind singurele date despre această construcţie. Cert este că biserica este astăzi o ruină care abia se mai poate zări printre tufişuri şi lăstăriş. Primarul spune că a încercat în nenumărate rânduri să cureţe zona însă de fiecare dată se loveşte de superstiţiile bătrânilor. „Este o biserică din cărămidă, se spune că a ars la un trăsnet şi de atunci nu au mai rămas decât ruinele. Între timp a crescut un nuc chiar din altarul bisericii şi oamenii nu vor în ruptul capului să-l tai sau să curăţ în jurul ei că zic că este păcat”, a declarat primarul comunei Bălăneşti, Radu Rotaru.
Mormintele au dispărut ca prin minune
Preotul satului, Constantin Bălăieţ, slujeşte în comună de 11 ani şi spune că nu are prea multe informaţii referitoare la acest mister, ba mai mult din punctul lui de vedere, respectiva biserică nu este decât o ruină care nu mai poate fi refăcută. Preotul nu crede nici în legendele oamenilor şi nici în existenţa unei puteri dumnezeieşti. „Ceea ce scrie şi în registru acela, atât ştiu şi eu de această biserică. Nu am prea multe date, nu există nicio legendă. Da, a crescut un nuc pe locul Mesei Sfinte, dar oamenii s-au împotrivit să fie tăiat”, a declarat preotul Constantin Bălăieţ.
Sătenii din Bălăneşti au cu totul o altă versiune spunând că această ruină a devenit chiar şi un punct turistic, tineri pe bicicletă venind tot timpul să pozeze biserica. Mai mult decât atât, oameni spun că la un moment dat au fost chiar şi morminte de jur împrejurul bisericii dar acestea au dispărut ca prin minune. „Biserica asta există de când eram eu copil, înainte avea chiar şi picturi pe zidurile interioare, inscripţii, acum nu mai e nimic, decât ruine. Au venit mulţi, şi turişti au venit, au fotografiat-o au făcut poze, au venit şi de la muzeu. Biserica încă-i tare dar cred că ar trebui făcută tot de jos. A ajuns aşa pentru că au mai fost unii care au furat fierul acum doi ani. Scria pe zid că a fost făcută în anul 1784. Înainte de colectiv, erau şi morminte, nu au fost mutate, dar au rămas crucile, florile se menţin şi acum”, a declarat Victor Puiu, localnic.