Au mers cu bunicul la interviul de angajare. Motivul e impresionant!
Eva și Marius, doi tineri cu probleme de auz și de vorbire, trăiesc o frumoasă poveste de dragoste. S-au cunoscut pe internet și de la prima întâlnire sunt de nedespărțit. Locuiesc în Târgu Jiu, la părinții lui, neavând alte posibilități. Din cauza problemelor de sănătate, cu greu reușesc să găsească un loc de muncă. Vor să lucreze, însă angajatorii evită să-i recruteze din cauza dizabilităților lor.
Cei doi tineri au mers marți, 30 august, la selecția organizată de o firmă care vrea să deschidă în Gorj o fabrică de cablaje. Bunicul lui Marius i-a însoțit pentru a se asigura că tinerii pot să comunice cu angajatorul.
Își doresc să reușească în viață
Marius Nițoiu are 25 de ani și s-a născut surdo-mut, la fel ca și părinții săi. Are studii liceale și calificare de operator introducere-validare date. Iubita sa, Eniko Eva Hășmășan, are tot 25 de ani și este din Cluj. Și Eva are probleme de sănătate. Tânăra suferă de hipoacuzie. Cei doi formează un cuplu de aproape doi ani, iar în momentul de față locuiesc într-un apartament de pe strada Minerilor din Târgu Jiu, împreună cu părinții lui Marius. Tatăl tânărului lucrează la Artego, iar mama sa la fabrica de pâine Vel Pitar. Pentru că nu își permit să-și cumpere o locuință a lor, tinerii sunt nevoiți să stea la părinți.
Marius a lucrat câteva luni, anul trecut, la Sibiu, la o fabrică de cablaje. Au rezistat acolo doar patru luni. Salariul pe care îl câștiga nu le ajungea nici măcar pentru plata chiriei și asigurarea celor necesare. Eva a lucrat în trecut, dar fără forme legale, în domeniul confecțiilor și la un salon de înfrumusețare. Trebuie să se descurce din ajutorul de handicap de 280 de lei pe lună pe care îl primește fiecare. Vor să muncească, dar nimeni nu vrea să-i angajeze. Și-au încercat norocul marți la selecția de personal organizată de compania Leoni la Târgu Jiu, cea care dorește înființarea unei noi fabrici de cablaje în Gorj.
Bunicul: Mi-e teamă că vor fi respinși
Pentru că nu au posibilitatea să vorbească, au fost însoțiți de Eugen Nițoiu din Runcu, bunicul lui Marius. ”Am venit cu nepotul meu și nepoata mea, prietena lui. Sunt surdo-muți. Băiatul este din naștere, iar fata este hipoacuzică, mai vorbește puțin. Băiatul a lucrat la Sibiu, tot la cablaje. Nu le-a mai convenit acolo, era chiria mare, dădeau 900 de lei pe lună. Acum, dacă au auzit că se deschide aici, au încercat. Nu au reușit să găsească aici un loc de muncă până acum. N-au cu ce să trăiască, dacă nu le-am da noi, n-ar face față. Mi-e teamă că vor fi respinși din cauza dizabilității lor”, a spus Eugen Nițoiu, bunicul lui Marius.
Bărbatul spune că mulți dintre patroni sunt reticenți când vine vorba de angajarea unor persoane cu probleme de sănătate. Și-ar dori ca autoritățile să dea o mai mare atenție persoanelor cu dizabilități, să le ajute să se integreze în societate și în câmpul muncii. ”Trebuie ajutați mai mult. În special de stat. Noi ce să facem? Vin și vorbesc eu în locul lor, dar atât. În rest, la serviciu trebuie să se descurce singuri”, a mai spus Eugen Nițoiu.