Alee de promenadă şi iluminat arhitectural la Peştera Muierilor
Turiştii care vizitează Peştera Muierilor se vor bucura de mai bune condiţii. Administraţia locală din Baia de Fier a iniţiat demersurile în vederea modernizării acestui obiectiv turistic. Primarul Dumitru Turbăceanu încearcă să obţină fonduri europene pentru a pune în valoare Peştera Muierii. Proiectul prevede amenajarea unei alei de promenadă, dar şi implementarea unui sistem de iluminat cu becuri LED.
Proiectul realizat de primărie, „Prevenirea degradării şi amenajarea sectorului turistic al obiectivului Peştera Muierilor, în scopul conservării, protecţiei şi dezvoltării durabile a ecosistemului şi activităţilor de cercetare ştiinţifică, instruire ecologică, ecoturism şi turism speologic specializat”, va fi depus spre finanţare la Ministerul Dezvoltării, pe Programul Operaţional Regional (POR).
Primarul Dumitru Turbăceanu a explicat în ce vor consta lucrările de modernizare. „Se amenajează atât intrarea, cât şi ieşirea din Peştera Muierilor. La intrare o să fie o construcţie cu săli de aşteptare, cu nişte laboratoare de monitorizare a peşterii. Deci, o să mergem şi pe partea de speologie, fiindcă acest proiect l-am făcut din dorinţa de a moderniza peştera, fiindcă nu s-a modernizat de zeci de ani. Necesită o astfel de reabilitare. De asemenea, dorim să facem şi o alee de promenadă între ieşirea şi intrarea în peşteră pentru turiştii care revin, pentru că la ora actuală circulă pe drumul judeţean şi nu este normal. Vrem să le asigurăm o oarecare siguranţă. Iluminatul, de asemenea, vine schimbat, cu iluminat pe LED, arhitectural”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul comunei Baia de Fier.
Proiectul este unul complex şi a fost realizat în colaborare cu specialiştii Institutului de Speologie „Emil Racoviţă” din Bucureşti. Pentru realizarea investiţiilor, autorităţile locale, care administrează peştera, au nevoie de 1,5 milioane de euro. Va trebui să asigure şi o cofinanţare de 2%, dar primarul Turbăceanu spune că acest detaliu nu va fi o problemă. Proiectul va trebui depus spre finanţare până la începutul lunii mai.
TAXE
Taxa de vizitare a peşterii nu s-a modificat anul acesta. Astfel, adulţii plătesc 20 de lei, iar copiii, la jumătate, 10 lei. Turiştii pot să vadă aici stalactite, stalagmite sub diferite forme, Domul Mic, Domul Mare, Vălul Miresei, Sala Minunilor, Sala cu Guano. De asemenea, pot să viziteze ursul spelaeus, ursul de cavernă, al cărui schelet este în mărime naturală. „Au ce vedea”, a conchis primarul din Baia de Fier.