Situaţiile financiare ale CEO, ţinute la secret
Conducerea Complexului Energetic Oltenia a promis transparenţă, dar aproape la orice întrebare evită să dea un răspuns. Pandurul a întrebat, în baza legii 544, care este rezultatul financiar pe primele două luni ale acestui an sau care este producţia prognozată pe anul 2016, dar compania ține la secret aceste date.
Conducerea companiei nu dorește să facă publice rezultatele financiare pe ianuarie şi februarie. “Conform prevederilor legislative în vigoare (Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public si OUG nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a întreprinderilor publice) cu referire la obligaţiile de transparenţă si raportare, rezultatele financiare lunare nu intră în categoria informaţiilor publice”, se arată în răspunsul CEO.
Deşi informaţiile nu sunt publice, “CE Oltenia va face publice rezultatele financiare ale primului trimestru după închiderea lunii martie 2016”, mai susţine compania.
Pandurul a mai întrebat care este producţia de energie şi cărbune, veniturile şi profitul estimate în proiectul de buget pe anul 2016, iar răspunsul dat este pentru o întrebare care nu a fost pusă. “BVC pentru anul 2016 se află in analiză la ministerele de resort, urmând a fi publicat după ce va fi aprobat prin hotărâre a guvernului”.
O altă întrebare a fost cea legată de solicitarea ministrul energiei, Victor Grigorescu, de a plafona salariilor şefilor din companiile de stat. Din răspunsul CEO rezultă că acest lucru nu s-a întâmplat, conducerea considerând că reducerea numărului de şefi este suficient. “În noua structura organizatorică, numărul posturilor de conducere a fost diminuat cu un procent de 21%, iar remunerarea conducerii companiei se face raportat la realizarea indicatorilor prevăzuţi în contractele de mandat”, este răspunsul imprecis al CE Oltenia.