„Respect maxim” pentru drapelul României la Parchetul Novaci
Oricine trece prin preajma sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci poate să observe de o bună bucată de timp cum drapelul național este la mare preț pentru instituția menționată.
Steagul care ar trebui arborat pe clădirea ce reprezintă una din cele trei puteri ale sistemului democratic din România este sprijinit de scara de la intrare, fără ca vreun angajat de aici să se împiedice de el și să îl pună acolo unde îi este locul, mai ales că, pe zid, lângă sigla Parchetului, există și un amplasament special unde drapelul ar putea fi pus fără probleme. Steagul cu pricina poate fi văzut și din stradă, chiar dacă vegetația mai maschează un pic prezența sa inedită.
Legislația în vigoare prevede obligativitatea instituțiilor publice de a arbora permanent drapelul național, articolul 20 din legea 75/1994 prevăzând la articolul 20 că „Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită nici un act prin care s-ar aduce ofensă acestora”. În plus, la articolul următor din lege se mai menționează că „La ceremoniile de arborare a drapelului, precum şi la intonarea imnului naţional, cu prilejul solemnităţilor, asistenţa va sta în picioare, bărbaţii se vor descoperi, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare”. La Parchetul Novaci un jandarm este permanent de veghe în sediul instituției, dar steagul amplasat strategic lângă scară nu deranjează pe nimeni, iar respectul este „maxim”, norocul celor de aici fiind că o asemenea scenă nu a fost surprinsă prin Ținutul Secuiesc. Atunci s-ar fi inflamat cu siguranță spiritele și lucrurile ar fi căpătat o altă turnură. Altfel, situația de la Novaci ține de „normalitatea” zonei.