Privatizarea CE Oltenia! Ce a decis Directoratul!
Pierderile din ultimii ani și problemele legate de evaluarea resurselor de cărbune ale CE Oltenia fac imposibilă aplicarea Hotărârii de Guvern din 2013 de listare a 15% din acțiunile producătorului de energie pe lignit. Propunerea va fi discutată la Ministerul Energiei.
Complexul Energetic Oltenia a fost înființat prin fuziunea Societății Naționale a Lignitului Oltenia cu complexurile Rovinari, Turceni, Craiova și Ișalnița, la data de 31 mai, cele 7 luni de funcționare din 2012 fiind singurele cu profit din istoria companiei. CE Oltenia a avut din 2013 și până azi pierderi totale de peste 1.900 de milioane de lei.
Patru ani pe pierdere
Cea mai mare pierdere a fost în 2015, 960 de milioane de lei. În aceste condiții, listarea este imposibilă, dat fiindcă este nevoie de o companie curată restructurat, cu cel puțin trei ani consecutivi pe profit. CE Oltenia este o companie care de la 19 mii de salariați în 2012 a ajuns la 14 mii în 2017. Restructurarea de personal a fost singura măsură, însă pe o parte sunt dați oameni afară, pe altă parte sunt angajate pilele politice. Pe de altă parte, în companie nu rămân cei mai buni, ci rudele, membri de partid, etc.
În aceste condiții, periodic era aprobată prelungirea cu 12 sau 24 de luni a listării. De această dată, Sindicatul de Intermediere Swiss Capital a propus prelungirea cu 24 de luni, adică până la 31 mai 2019, dar pe 10 martie 2017 Consiliul de Supraveghere a aprobat prelungirea cu doar 6 luni, până în noiembrie 2017.
Pe 28 martie 2017, Directoratul a aprobat o hotărâre prin care decide efectuarea demersurilor pentru elaborarea și adoptarea unei Hotărâri de Guvern prin care să fie suspendată listarea a bursă a CE Oltenia. Suspendarea privatizării se poate face doar prin abrogarea hotărârii de guvern de listare a 15 % din acțiunile CEO, dată în 2013.