Primele cireşe din 2014 s-au copt la Turcineşti

Cireşele de mai au început să se coacă la Turcineşti. Fermierii din zonă pot fi deja văzuţi urcaţi pe scări pe scări, culegând fructele. Anul acesta producţia este mai redusă faţă de anul trecut, spun localnicii, însă nu au de gând să crească preţurile. Nici nu s-au pârguit bine cireşele că au şi început să se crape din cauza ploilor abundente căzute în ultima perioadă. Chiar şi aşa, cei care au plantaţii în zonă, le cu culeg pe cele mai bune şi le vând în pieţe şi în locurile publice.

Chiar dacă producţia de anul acesta este una redusă cantitativ, cireşii sunt destul de încărcaţi. Fructele s-au copt şi sunt numai bune de recoltat. Ieri, Mariana Hortopan din Turcineşti, împreună cu soţul, a început să culeagă cireşe pentru a le duce la piaţă. Au circa 2 hectare de cireşi numai în satul Rugi. Femeia spune că ploile semnificative din ultima perioadă au afectat cireşele de mai. Mai mult decât atât, şi hoţii dau iama în plantaţie şi fac prăpăd pe unde trec. „Este sezonul lor, deja a început. Din cauza vremii, foarte multe s-au spart. Mai avem o problemă, oamenii vin şi fură, şi nu asta ne deranjează cel mai mult, ci faptul că rup crengile cu totul. Toţi care trec rup cu crengi şi nu se gândesc că un cireş abia după 20 de ani intră bine pe rod. Astea de mai sunt la mare căutare pentru că sunt primele care se coc”, a declarat Mariana Hortopan.

În comuna Turcineşti se află cea mai mare plantaţie de cireşi din ţară. „Cireşele la noi sunt culturi foarte mari. Este cel mai mare bazin de cultură a cireşului din ţară. Avem oameni care au peste 300 de cireşi. Sunt soiuri care s-au adaptat bine în zonă”, a declarat Vasile Gogălniceanu, primarul comunei Turcineşti. 

Cireşele din Turcineşti sunt bio

Oamenii spun că nu folosesc niciun fel de substanţe toxice pentru a trata pomii, acesta fiind şi motivul pentru care anual se pierd mulţi cireşi. Fermierii spun că preferă produsele bio decât să folosească substanţe toxice. „Foarte mulţi cireşi s-au uscat. Rugeanul mai bine preferă să se usuce cireşii decât să stropească. Vrem să avem cireşe curate, fără toxine. Sunt şi substanţe ecologice, dar sunt foarte scumpe”, a precizat Gheorghe Sichitiu, fermier din Rugi.  

Un leu legătura

Cireşele de mai sunt la mare căutare asta pentru că sunt primele care se comercializează an de an. Oamenii spun că preferă să vândă cireşele la legătură. „Le valorificăm în Piaţa 9 Mai. Nu mergem pe cantităţi mari, vindem la legătură. 1 leu legătura sau două la 1 leu. Aici avem peste 150 de pomi. Afacerea este rentabilă, însă, cu trecerea anilor se mai usucă, noi nu le stropim. Noi nu le dăm la bişniţari, le vindem noi, ei se uită să dea jumătate-jumătate. Nu vom creşte preţurile anul acesta. Anul acesta sunt mai puţine, poate se menţine preţul mai bun”, a mai spus Mariana Hortopan.

Vizualizări: 253

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: