Lucrările "Brâncuşiana 2015", amplasate pe Insuliţă
Un număr de şase sculpturi au fost realizate în ultimele trei săptămâni de artişti români şi de peste hotare, care s-au înscris la tabăra de sculptură "Brâncuşiana 2015". Lucrările vor fi amplasate pe Insuliţa de pe Jiu, spun reprezentanţii Centrului de Cercetare şi Dezvoltare "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu.
Lucrările de la ediţia din acest an a simpozionului au fost realizate de sculptorii români Cătălin Geană, Florin Codre, Maxim Dumitraş, de alţi doi sculptori de naţionalitate turcă, Metin Kar şi Zekeriya Erdinc, şi Ion Zderciuc din Republica Moldova. Cătălin Geană este originar din Târgu Cărbuneşti, dar locuieşte de ani buni în Bucureşti.
Luni, 24 august, creaţiile acestora au fost prezentate în faţa autorităţilor locale. Evenimentul trebuia să înceapă la orele 13, însă a fost întârziat de faptul că artiştii nu au ajuns la timp, asta pentru că se aflau la o terasă din Parcul Central. Văzând că nu îşi fac apariţia, directorul Centrului de Cercetare şi Dezvoltare "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu, Doru Strâmbulescu, a mers personal să-ai aducă în faţa lucrărilor.
Lucrările realizate în acest an vor fi mutate pe Insuliţa de pe Jiu. Fiecare sculptor prezent în cadrul acestei tabere a fost răsplătit de autorităţile locale. "Operele realizate în tabăra de sculptură sunt donate de către artişti primăriei Târgu Jiu şi vor fi amplasate pe Insuliţa de pe Jiu. Acum se fac dosarele pentru avizare şi după aceea vor fi amplasate pe locurile pe care artiştii şi le-au ales singuri. Se va da o diplomă de participare la fiecare dintre ei. Cei care au lucrat în tabăra de sculptură vor primi suma de 1500 de euro", a declarat Doru Strâmbulescu.
Sculptor: Aş cumpăra lucrarea mea
Creaţiile care au ieşit cel mai mult în evidenţă au fost cele care simbolizau o mână, dar şi cea care făcea referire la un taur realizat cu coarnele în jos. Mâna a fost sculptată de artistul gorjean Cătălin Geană. "Semnificaţia ascunsă este că prin muncă poţi să te îmbogăţeşti. La bază este un diamant, deasupra sunt cristale. Nu e o mână cu care să mănânci. Am lucrat din greu la ea. A ieşit foarte bine, aş cumpăra-o eu. Dar că vor dori să o vândă îşi vor lua banii pe ea. Recuperează banii", a spus Cătălin Geană.