Fost miner, în procese cu CEO: M-am îmbolnăvit. Îmi cer sute de milioane!

Situaţie încurcată pentru un miner dat afară de la Complexul Energetic Oltenia în urmă cu trei ani. Bărbatul susţine că i s-ar fi rătăcit prin sertare documente care îi atestau vechimea în muncă. A dat în judecată compania, a fost reangajat, apoi concediat din nou. Procesele încă nu s-au terminat, dar instanţa îl obligă acum să restituie companiei circa 40 de mii de lei.

Grigore Şişu a mărturisit că a fost concediat în 2015 din Complexul Energetic Oltenia. Încă de atunci a sesizat greşeala. Nu avea vechimea pe care el o ştia. Susţine că s-ar fi pierdut nişte documente care arătau exact câţi ani a muncit în companie. „În momentul în care am fost disponibilizat, mi s-au dat toate documentele în mână şi atunci am văzut că nu corespunde vechimea pe care o am eu. În documentele acelea nu mi-a reieşit vechimea care trebuia să fie şi i-am acţionat în judecată. În timp ce ne-am judecat, după câteva şedinţe, am cerut ca acest Complex Energetic Oltenia să mai verifice încă o dată documentele mele. Mi-au adus aceeaşi hârtie, cu aceeaşi vechime, fapt pentru care am continuat procesul”, a explicat bărbatul la Radio Infinit.

„Mi-a dispărut vechimea în muncă”

Minerul a reuşit să obţină, în instanţă, reangajarea, însă doar pentru câteva luni. Urma apoi să fie concediat din nou: „La pensie, am ieşit pe vechimea mea, pe actele pe care le-am depus la Casa de Pensii. Ei mi-au spus că voi ieşi la pensie în 5 noiembrie 2017, fapt care nu s-a întâmplat. Am ieşit la pensie pe 5 mai 2017, când am împlinit 57 de ani, nu cum au calculat ei. Practic, mie mi-a dispărut vechimea în muncă, 1 an, 5 luni şi 11 zile. Această situaţie m-a încurcat foarte mult. Mi s-a dat o hotărâre judecătorească cu câştig de cauză, cu drept de angajare. Procesul s-a încheiat pe 16 iunie 2016. CEO m-a reangajat pe 26 iulie”.

Imediat după ce a fost dat afară, s-a trezit să afle că trebuie să restituie 38 de mii de lei companiei. „Eu nu am stat angajat la CEO decât de pe data de 26 iulie până pe 19 septembrie 2016. Atunci mi s-a desfăcut contractul din nou, pe aceeaşi ordonanţă. Cât de legal a fost dacă eu eram în conflict deja cu ei? E adevărat că acea decizie de la Judecătoria Târgu Jiu a fost executorie, dar nedefinitivă. Sunt în proces cu compania care îmi cere bani pentru cele 13 luni când m-au reîncadrat. Eu am stat în şomaj 13 luni, ei m-au reîncadrat, mi-au dat banii ca şi când aş fi fost reangajat. Mi-au cerut în instanţă să le returnez 380 de milioane de lei. M-am îmbolnăvit şi de inimă de când sunt în proces cu ei”, a mai povestit Grigore Şişu.

Sindicalist: E incredibil ce îmi aud urechile

Sindicaliştii cer ca astfel de situaţii să fie bine clarificate împreună cu oficialii Casei de Pensii. În acest fel este verificată corect vechimea fiecărui angajat. „Ar trebui să intervină sindicatele şi CEO să facă o comisie cu Casa de Pensii şi să verifice foarte bine dacă oamenii se încadrează sau nu. Acest lucru nu se întâmplă. Omul nu se încadrează, dă în judecată, câştigă, şi apoi complexul îi cere banii. E incredibil ce îmi aud urechile. E strigător la cer! Nu ar trebui să dea aceşti bani înapoi. Dimpotrivă! CEO ar trebui să achite despăgubiri”, este de părere sindicalistul Nicu Bunoaica.

Vizualizări: 4,943

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: