Elicopterul SMURD survolează Cheile Galbenului în această săptămână. Motivul!

Imagini spectaculoase în Cheile Galbenului. Salvamontişti din mai multe judeţe se antrenează, în localitatea Baia de Fier, să facă faţă misiunilor de salvare la care participă şi elicopterul.

România va avea, din această vară, trei baze operaționale cu elicoptere SMURD, pentru intervențiile de pe munte ale salvamontiștilor. Ca să se obişnuiască cu zborul şi cu misiunile de troliere, salvatorii montani se antrenează pe stadionul din Baia de Fier.

La prima lecție, au stat nemișcați în fața elicopterului care a aterizat la doar un metru de ei. „Elicopterul vine lângă salvator. Este foarte important acest moment întucât sudează relaţia între salvator şi echipajul de pe elicopter. Trebuie să avem încredere totală în elicopter. Talpa elicopterului vine lângă salvator. Asta înseamnă că totul e sub control şi salvatorul are câmp vizual, pilotul are câmp vizual unul către celălalt şi putem să ne înţelegem prin semne până salvatorul intră la bord”, a spus Sabin Cornoiu, şeful Salvamont România.

În aceste zile, lângă Peştera Muierii, se antrenează salvatori din patru judeţe.  „Pregătirea are loc aici deoarece ne-am propus să instruim formaţiile Salvamont care sunt deservite de punctul de pregătire aero-medical de la Caransebeş, adică Hunedoara, Caraş-Severin, Gorj şi Mehedinţi. Ne-am strâns aici pentru a împărtăşi cunoştinţele noastre celorlalţi colegi. Greşelile nu sunt admise în astfel de misiuni, de aceea antrenamentul are cea mai mare importanţă pentru desfăşurarea în siguranţă a acestor misiuni. Eu, personal, reprezint zona Bucegilor, judeţul Prahova, şi, la noi, din păcate, se întâmplă destul de des astfel de cazuri în care trebuie să intervenim cu ajutorul elicopterului”, a declarat Andrei Dascălu, de la Salvamont Prahova.

Alături de instructorii asigurați de către Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General de Aviație al MAI, în procesul de pregătire al salvatorilor montani se vor implica și instructori salvatori montani din cadrul Serviciilor Salvamont din Gorj, Prahova, Mureș și Maramureș.

Antrenamentele se vor încheia la sfârşitul acestei săptămâni.

Galerie foto


Vizualizări: 914

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: