Legendă readusă la viaţă în două peşteri din Gorj

Un eveniment inedit a debutat, marţi, în comuna gorjeană Polovragi. A început Festivalul “Dealul Muierii”, un festival prin care organizatorii îşi propun să promoveze frumuseţile din trei judeţe readucând la viaţă o bucată de istorie. Zeci de tinere vor reface traseul parcurs, odinioară, de eroinele care n-au mai putut să se adăpostească în peşteri şi au pornit să dea piept cu tătarii. Câteva mii de femei s-au strâns din satele de-a lungul Dealului Muierii şi au reuşit să alunge contropitorii până dincolo de graniţă.

Iniţiatorul proiectului a explicat ce se urmăreşte cu acest festival şi a punctat dorinţa ca Dealul Muierii să fie transformat într-un brand regional.

„Brandul Dealul Muierii pune în valoare o legenda din trecut când femeile care erau ascunse în Peștera Polovragi, Peștera Frumoasă de pe Valea Cernei din Vaideeni și Peștera Muierii de teama turcilor, și care nu mai aveau cu ce se hrăni și începuseră să se îmbolnavească si să moară, au ieșit din peșteri și au plecat pe Dealul Muierii către Garnizoanele turcilor stabilite pe Cetățile dacice de la Alunu și Grădiștea, în drum spre Garnizoanele respective alaturându –se alte femei din dreapta și din stânga Dealului Muierii, ajungând la peste 3000 de femei. I-au fugarit pe turcii de la Alunu și Grădiștea până i-au scos din țară”, a declarat Valentin Mitrică, iniţiatorul proiectului.

Festivalul are loc în trei judeţe, pe parcursul a cinci zile: În Gorj, Vâlcea şi Dolj. „Legenda va fi pusă în scenă în perioada 21 – 26 iunie și va prezenta plecarea femeilor din cele doua peșteri și izgonirea turcilor de la Grădiștea. Fetele vor înnopta la Ruget, Fântana Rece din Bustuchin, Obârșia și Cabana Balaci din Farcas. Povestea continuă cu comorile găsite de-a lungul timpului în stânga și dreapta Dealului Muierii. Acest aspect va fi pus în valoare prin proiect, fiind dispuse cutiuțe în copaci cu cifre de la 1 la 20, cifrele reprezentând diferite premii oferite de sectorul privat din regiune”, a mai spus Valentin Mitrică.

Autorităţile locale din comuna Polovragi se bucură că au ocazia să promoveze istoria locului. Pe de altă parte, asta ar însemna şi mai mulţi turişti aduşi în zonă. „Înseamnă o amintire pentru cei vârstnici, o învăţătură pentru cei tineri a istoriei noastre locale, a faptului că oamenii au ştiut să-şi dea mâna, să se mobilizeze, să socializeze, să lupte şi să muncească împreună. Trebuie adus în faţă acest fapt pentru că, din păcate, s-a uitat şi trebuie reîmprospătată memoria socializării. Nu trebuie să fim falşi. Se urmăreşte şi atragerea de turişti, dar mă bucură că istoria este readusă în fapt şi va fi recunoscută de bătrâni şi tineri”, a spus primarul din Polovragi, Gheorghe Epure.

Zeci de fete au refăcut, marţi, câteva momente ce au avut loc acum câteva sute de ani. S-au îmbrăcat în haine ţărăneşti şi au ieşit din peşteră cu furci şi coase. Turiştii care erau în zonă au fost fascinaţi de imagine şi au imortalizat momentul. S-au bucurat atât de frumuseţile din Polovragi, dar au rămas impresionaţi şi de povestea pe care au descoperit-o în Cheile Olteţului. „Este ceva spectaculos. Ştiam doar legenda lui Zamolxe, nu şi această parte din istorie, cu femei care s-au adăpostit aici, a spus o turistă. „Mi se pare ceva foarte inspirat să promovăm zona folosindu-ne de ceva din trecut, de istorie, de legende şi poveşti ale locului. Pe mine, ca turist, cu siguranţă, m-ar atrage dacă aş auzi de un astfel de proiect”, a spus un alt turist.

Galerie foto




Vizualizări: 1,305

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: