Un polițist a amendat un om
Lupii moraliști care cutreieră internetul în căutare de pretexte care să le permită să urle tot felul de inepții (de obicei la adresa vedetelor care, vezi Doamne, își bat joc de oamenii din popor cu atitudinea lor) au avut ieri un bun prilej de-a se face din nou auziți: majoritatea site-urilor de știri au anunțat că fostul fotbalist Gheorghe Popescu a rămas fără permis după ce a condus cu 111 km/h într-o zonă din București unde limita maximă era de 60 km/h.
Instantaneu, toate site-urile în discuție s-au umplut de nostalgici ai Reflecțiilor Rutiere, mici Virgili Vochină care l-au acuzat pe ”îmbuibatul cu jeep” că are impresia că pentru el legea se aplică altfel și că nu-i pasă dacă va călca pe cap oameni simpli la acea viteză. ”Unde vă grăbeați așa, domnule Popescu-”. Nu spune nimeni că în zona respectivă absolut toate mașinile (conduse de vedete sau nu) circulă cam la fel. Sau, în orice caz, cu mai mult de 60 pe oră. Este pur și simplu un drum printr-o pădure din București. Nu există treceri de pietoni, semafoare sau intersecții. Comparația cu cazul Huidu este absolut forțată. Este o simplă chestiune de adaptare la condițiile de trafic. Huidu n-a făcut-o. În schimb, în zona în care i s-a ridicat permisul lui Gică Popescu, în cele mai multe perioade ale zilei se poate circula cu 100 la oră fără să te expui (sau să expui pe altcineva) unor riscuri imediate.
Nu vreau să sun ca Huidu înainte de accident iar ca Badea cu atât mai puțin, dar pe mine mă enervează poliția română. PR-ii ăștia din poliție care se grăbesc să anunțe presa când bravii noștri oameni de la circulație mai iau permisul câte unei vedete. Poliția vrea astfel să-și arate obiectivitatea, corectitudinea, demnitatea și respectul față de lege. Asta cred ei. Nu-și dau seama că tocmai lăudându-se că aplică legea demonstrează că au, de obicei, o problemă cu ea. Poliția face acum ca în manualele de jurnalism, secțiunea ”așa nu”: ne anunță că un câine a mușcat un om. Mai bine s-ar preocupa să facă niște marcaje inteligente la drumurile din afara localităților. Nu doar calitatea drumurilor omoară oameni în România, ci și cea a marcajelor rutiere. Nimeni n-o spune. Linii continue în locuri de vizibilitate maximă și, mai ales, depășire permisă în zone foarte periculoase (vârfuri de pantă, curbe, etc.), nesemnalizate corespunzător. Pentru asta de ce nu se dau amenzi-