Primarii nu vor „mocirlă politică” la zilele localităţilor
Mai multe localităţi din judeţul Gorj au programate în luna mai evenimente gen “Zilele Oraşului”. Liderii politici ai partidelor cu liste pentru europarlamentare deja şi-au întocmit agenda cu manifestările culturale şi târgurile săptămânale care au loc în perioada campaniei. Asta în speranţa de a putea convinge cât mai mulţi gorjeni să acorde votul candidaţilor pe care îi susţin. În timp ce anumite autorităţi locale şi-au reprogramat evenimente, altele au emis hotărâri de consiliu pentru a împiedica politizarea manifestărilor.
Agenda culturală a Gorjului în perioada campaniei electorale este una plină de evenimente importante pentru comunităţile oraşelor şi comunelor din judeţ. Manifestările încep cu serbarea câmpenească de l Mai de la Drăgoieni şi se sfârşesc cu Zilele Municipiului Târgu Jiu. În această perioadă vor mai avea loc evenimente precum: Zilele Gorjului, Zilele Oraşului Rovinari, Zilele Comunei Brăneşti, „Urcatul oilor la munte” etc. Dacă iniţial, pe agenda culturală, în perioada 23-25 mai, figurau şi Zilele Municipiului Motru, acestea au fost reprogramate după campania electorală, mai exact în perioada 30 mai-01 iunie. Manifestările „Zilele Municipiului Motru” vor coincide cu „Zilele Oraşului Turceni” care vor avea loc în acelaşi interval. Şi la comune erau programate mai multe evenimente ale comunităţilor respective, însă o parte a acestora vor fi reprogramate. Primarul comunei Cătunele spune că nu vrea ca evenimentele localităţii sale să fie „mânjite cu mocirlă”. „Pentru data de 1 mai programasem o competiţie sportivă care se desfăşoară de 4 ani în comuna noastră, o întrecere între sate la care se adunau sute de persoane, copii şi adulţi. O vom reprograma după terminarea campaniei electorale pentru că nu vreau să fie mânjită cu mocirlă politică. Este un eveniment al nostru aşteptat de oameni şi nu vreau să aibă legătură cu mizeria din campanie. Pentru fiecare comunitate alegerile ar trebui să fie un prilej de bucurie pentru că se schimbă ceva în bine, în România nu se întâmplă asta: Doar se vopseşte gardul, iar înăuntru rămâne leopardul”, a declarat Florinel Ţuilă, primarul de la Cătunele.
Interzic urcarea pe scenă a oamenilor politici
Dacă mai multe primării şi-au amânat evenimentele care coincideau cu perioada campaniei electorale, altele au interzis politizarea acestora prin hotărâri de consiliu. Viceprimarul de la Rovinari spune că oamenii politici nu vor putea urca pe scenă în timpul spectacolelor organizate cu prilejului Zilelor Oraşului. „Există o hotărâre de Consiliu Local prin care se interzice amplasarea afişelor electorale în alte locuri decât în cele special amenajate. De asemenea, este interzisă amplasarea de sigle sau bannere pe scena ce va fi amenajată cu prilejul Zilelor Oraşului. Oamenii politici nu vor avea voie să urce pe scenă în timpul spectacolelor. Vrem să împiedicăm politizarea manifestărilor pe care le vom organiza de Zilele Oraşului”, a declarat Laurenţiu Chivu, viceprimarul de la Rovinari.
Şi primarul de la Novaci spune că va da, în acest sens, instrucţiuni clare poliţiştilor şi jandarmilor care vor fi mobilizaţi cu prilejul manifestărilor organizate la „Urcatul oilor la munte”, din perioada 12-18 mai. „Este o manifestare pe care nu o vom politiza indiferent de cine va încerca acest lucru. Există un program bine determinat care se va respecta întocmai. Vor fi poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali cu care vom purta discuţii pentru a şti exact ce vor avea de făcut. Sper că nu se va încerca nici o acţiune de propagandă electorală în zona spectacolelor. Sunt convins că grupuri ale partidelor politice vor lua contact cu oamenii, mai ales în zona comercială, dat fiind faptul că este ultima săptămână de campanie. Acolo nu le vom putea interzice, interdicţia va fi aplicată pentru zona spectacolelor”, a precizat Dumitru Leuştean, primarul de la Novaci.