Angajații care la bătrânețe nu sunt predispuși la demență

Slujbele care solicită creierul protejează, la bătrânețe, de boli precum demența și încetinesc declinul cognitiv. Numeroase studii efectuate pe această temă au relevat faptul că anumite categorii de angajați nu prezintă acest risc al emenței.

Concluzia unui studiu amplu, care a urmărit evoluția a șapte mii de norvegieni de la vârsta de 30 de ani, până s-au retras din activitate după 60 de ani,  a arătat că cei care au făcut de-a lungul vieții munci repetitive, și-au pierdut într-un ritm accelerat capacitățile cognitive după ce s-au pensionat.

Potrivit datelor publicate în jurnalul Neurology, cei care fac munci care presupun multă rutină prezintă risc mai mare, de până la 66 de procente, să dezvolte tulburări cognitive la bătrânețe, iar riscul de a face demență după 70 de ani crește cu 37%. E vorba în special de muncitorii din fabrici, depozite sau magazine, ori de bibliotecari, persoane care au o activitatea manuală repetitivă, arată concluziile studiului.

Cei care au profesii care le pun creierul la încercare - medicii, avocații, contabilii, ori inginerii - au un risc mai mic de a dezvolta insuficiență cognitivă la pensie. Aceștia au slujbe care presupun gândire complexă și creativă. În plus, arată studiul, și interacțiunile de la serviciu ne ajută să ne păstrăm creierul tânăr mai mult timp.

Specialiștii recomandă, la bătrânețe, continuarea unor activități care solicită creierul. Cercetările spun că importantă e stimularea creierului, fie că luăm cursuri de gătit sau învățăm o limbă nouă, ori să cântăm la un instrument. Să rămânem activi social și fizic sunt printre cele mai importante lucruri pe care le putem face când îmbătrânim.

În momentul de față, nu există niciun tratament care vindecă demența. Medicii prescriu, însă, medicamente și terapii care încetinesc evoluția bolii.

Vizualizări: 2,452

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: