Viceprimarul din Târgu Jiu, la un pas de incompatibilitate
Aurel Popescu, unul dintre viceprimarii din Târgu Jiu, a fost la un pas să fie declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate. Asta pentru că edilul a deţinut în acelaşi timp şi funcţia de viceprimar, dar şi pe cea de membru în cadrul Consiliului de Administraţie al societăţii TRANSLOC. Popescu spune că nu s-a aflat niciun moment în incompatibilitate, dat fiind faptul că acest consiliu nu a fost înregistrat din punct de vedere legal. Ca urmare, a renunţat la calitatea de membru, propunând pe această funcţie un alt consilier local. Problema este că şi acesta riscă să fie declarat incompatibil odată cu înfiinţarea legală a CA-ului.
În şedinţa de consiliu local de luni, 26 august, a fost aprobată modificarea Consiliului de Administraţie al SC Transloc Târgu Jiu înfiinţat în luna octombrie a anului trecut. Modificarea s-a făcut în sensul de înlocuire a lui Aurel Popescu cu consilierul local Emilian Ion Tauru. Cererea de înlocuire a fost făcută chiar de viceprimarul Popescu, care a realizat că nu poate avea simultan ambele calităţi.
Viceprimarul spune că, deocamdată consiliul de administraţie al societăţii în cauză nu s-a constituit şi din punct de vedere legal şi ca atare nu s-a aflat în incompatibilitate. “Am verificat şi am constatat că nu pot să fac parte din consiliul de administraţie. Am fost doar propus în acest consiliu, nu am făcut parte din el, nu am fost confirmat ca membru al acestuia. Nu am avut nicio posibilitate să iau nicio decizie. Acest consiliu trebuia înregistrat la Registrul Comerţului, dar nu a fost înregistrat niciodată, deci nu am luat nicio decizie în ceea ce priveşte societatea Transloc. Deci nu există acel consiliu”, a declarat Aurel Popescu.
Tauru preia incompatibilitatea
Practic, de îndată ce Consiliul de Administraţie al Transloc va fi înregistrat din punct de vedere legal, consilierul local care l-a înlocuit pe viceprimarul Popescu s-ar afla în incompatibilitate. Conform prevederilor art. 88, alin. (1), lit. d din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei „funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru în consiliul de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ teritorială respectivă”. Potrivit prevederilor art. 91, alin. (3) din acelaşi act normativ: „Alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie”.