Viceprimar Crasna: Sunt probleme cu apa, dar situaţia e sub control
Seceta a cuprins şi zona montană. Dacă până acum gorjenii din Crasna nu s-au confruntat niciodată cu lipsa apei, la ora actuală unul dintre pârâurile ce străbat comuna a secat, iar celorlalte le-a scăzut debitul. Autorităţile locale au luat măsuri pentru ca oamenii să se poată aproviziona cu apă. Astfel, s-a dispus rotirea vanelor şi alimentarea satelor prin rotaţie o dată la două zile. Sunt şi câteva gospodării la care apa ajunge doar pe timpul nopţii, însă oamenii îşi opresc apă în butoaie pentru a avea de spălat şi pentru adăpatul animalelor.
Gorjenii din Crasna primesc apă la program, după ce un pârâu care alimenta câteva sate a secat. „Pârâul Sunătoarea a secat, iar de aici se alimentau satele Drăgoieşti şi Crasna-Ungureni, avem într-adevăr o problemă. În pâraiele Aniniş şi Ghia mai este apă şi rotăm vanele pe anumite porţiuni. Lăsăm pe unii fără apă ca să aibă ceilalţi. Aşa procedăm şi cu Buzeşti, Dumbrăveni, două sate unde aducţiunea este pe Valea Crăsnii, dăm apă o zi da şi una nu. Cu toate eforturile noastre, mai sunt câteva case în Buzeşti care nu primesc apă pentru că au o pantă mai abruptă, iar apa nu urcă decât pe timpul nopţii. Oamenii de aici sunt nevoiţi să-şi oprească apă în butoaie noaptea”, a declarat Dumitru Blîndu, viceprimarul comunei Crasna.
Autorităţile locale se tem că situaţia se va înrăutăţi. „La ora actuală, apa este o mare problemă, dar situaţia e sub control. Dacă seacă fântânile şi seceta se va prelungi va fi grav de tot. Acum nu mai spălăm rufele cu maşinile automate, le spălăm manual, dar dacă seacă fântânile şi pâraiele astea care mai au cât de cât apă va fi rău de tot, porumbii se duc, avem probleme şi cu pomii fructiferi, cu via. S-a întins mana foarte mult, oamenii încearcă să aplice tot felul de tratamente, dar nu reuşesc să facă faţă prea mult timp, dacă nu plouă”, a precizat viceprimarul Blîndu.