Securistul Răuţ, bun de exclus şi din PNL

Fostul securist al Întreprinderii Miniere Turceni, Ion Răuţ, în prezent purtător de cuvânt al PNL Gorj, ar trebui exclus din partid potrivit statutului adoptat în congresul din acest an. Şeful filialei de la Gorj, Dan Ilie Morega, spune că apropiatul său nu a fost "securist rău" şi, în consecinţă, poate rămâne membru de partid fără probleme. Statutul este clar, foştii ofiţeri de Securitate nu pot fi membri PNL, la fel la turnătorii şi alt gen de colaboratori.

Noul statut al PNL, pe care l-a votat şi Răuţ la recentul congres al partidului, prevede la articolul 21 că sancţiunea excluderii unui membru PNL se poate aplica "dacă persoana în cauză a fost dovedită ca fiind colaborator sau informator sau ofiţer al fostei Securităţi". Purtătorul de cuvânt al PNL Gorj nu a ascuns niciodată faptul că a fost ofiţer de Securitate, "calitate" l-a şi făcut indezirabil în fostul PD, unde, după clinciurile pe care le-a avut cu şefii filialei a fost exclus în 2005, fiind preluat de liberali cu arme, bagaje şi ... informaţii.

Fostul lucrător de la "Cooperativa Ochiul şi Timpanul", cum i se mai spunea Securităţii pe vremuri, declară, pentru cei care îi vor "răul" în actualul context, că şi vechiul statut al PNL avea o prevedere similară, iar cei care nu ştiu acest lucru nu fac decât să dovedească faptul că nu cunosc acel document al partidului. "Şi vechiul statut avea o astfel de prevedere, deci nu-i nicio problemă. Ca să fii sancţionat trebuie să faci o faptă prin care să încalci statutul, ori la mine ştie toată lumea că am lucrat în Securitate. Cred unii că mă elimină acum din competiţia internă şi că-mi închis gura, dar se înşeală pentru că nu pot fi culpabilizat pentru apartenenţa la o structură, ci după faptele pe care le faci acolo", filosofează Răuţ. Acesta a uitat să precizeze că vechiul statut se referea doar la colaboratorii Securităţii, nu şi la ofiţeri.

Morega face diferenţa între securiştii răi şi "răuţi"

Liderul filialei, Dan Ilie Morega, susţine însă că statutul face referire la securiştii care au limitat drepturile şi libertăţile civile sau dacă din cauza lor alte persoane au avut de suferit. Deputatul declară că, în consecinţă, Răuţ nu s-ar afla într-o astfel de situaţie şi, ca atare, nu i se aplică nici noile prevederi statutare. Situaţia a fost discutată şi la nivel central cu secretarul general Radu Stroe, Morega spunând categoric că Răuţ nu are probleme.

"Prevederea respectivă este pentru cei care au îngrădit drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, iar la Răuţ, din acest punct de vedere, nu e nicio problemă. El n-a fost nici informator şi nici turnător. De altfel, nu e singurul ofiţer care după 1989 a trebuit să îşi găsească alt loc de muncă, sunt şi foşti ofiţeri de marină sau armată care probabil au avut colaborări în trecut cu fostele organe şi care au trebuit să aibă o activitate pentru a trăi şi în democraţie. La Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii nu există niciun document care să-l incrimineze pe Răuţ şi nu are cum pentru că el s-a ocupat în acele vremuri de minerit şi de energie. Să spună cineva că el a fost torţionar şi atunci, sigur, se schimbă datele problemei. Aşa şi despre mine câte s-au tot spus, doi ani m-a verificat CNSAS şi nu a găsit nimic pentru că n-am fost un om lipsit de caracter, ca să fac rău semenilor mei", declară Morega, deputatul dând asigurări că nu i-a în braţe pe nimeni.

Vizualizări: 245

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: