Secretarul de stat din minister, atac la CEO. Ce spun sindicatele!

Secretarul de stat Corina Popescu a deschis subiectul activelor CE Oltenia, care nu produc niciun venit, ci doar cheltuieli, şi care ar trebui predate administraţiilor locale. Surprinzător, pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor au fost multe astfel de proiecte, dar nu au primit voturile necesare pentru a trece. În total, CE Oltenia deţine active de peste 40 de milioane de lei, care ar trebui predate autorităţilor locale, dar este nevoie de votul acţionarului majoritar.

Complexul Energetic Oltenia are în proprietate cimitire, biserici şi drumuri din care nu câştigă nimic, ci doar plăteşte impozite. Secretarul de stat din Ministerul Energiei Corina Popescu, consideră că societatea trebuie să elimine astfel de activităţi. ”Complexul Energetic Oltenia are o grămadă de active care nu sunt core-business (afacerea de bază, n.r.). Au cimitire, biserici, şcoli, clădiri, drumuri naţionale. Le păstrează în patrimoniu, plătesc taxe, au obligaţia de a le întreţine”, a spus Popescu,
Producătorul de energie nu încasează niciun ban din aceste activităţi, care au fost generate de exproprierile pentru diverse perimetre. Unele ar fi trebuit predate de peste 10 ani. ”Sunt nişte bani care nu au legătură cu domeniul lor de activitate, dar care pun presiune pe ceea ce produc ei, în costul megawatt-ului aceste costuri se reflectă. Au multe alte costuri care nu ar trebui să fie acolo”, a mai spus Popescu.
Liderul sindical Dan Pîrvulescu crede că problema este în curtea Ministerului Energiei. „AGA nu este cumva la Ministerul Energiei? De ani de zile se încearcă transferul către comunități”, a spus Dan Pîrvulescu. Corina Popescu a mai spus că la nivelul companiei 55% înseamnă costuri pentru resursa umană. ”Cu astfel de costuri nu vor supravieţui niciodată. Sigur, fiecare companie se bazează doar pe o singură sursă de producţie, model unic în Europa. Sigur, asta se întâmpla în anul 2000, dar acum este 2016, companiile au avut bani de investiţii, nu le-a oprit nimeni să facă investiţii”, a precizat secretarul de stat.
Complexul Energetic Oltenia deţine şi ”trei centrale pe firul apei şi plăteşte de trei ori aceeaşi apă, acest lucru se vede în preţul MWh produs”, a mai spus Popescu. Liderul sindical i-a răspuns Corinei Popescu: „Procentul cu salariile e mai mic decât amortismentul. Aici vrea să bată. Să mai dăm afară. Celor din distribuție de ce nu le spune că au tarife mai mari. Tariful e mai mare decât prețul de energie câteodată. Asta nu spune?”.
CONTROL
Curtea de Conturi a stabilit în urma unui control realizat în 2014 că societatea are astfel de active de 41,2 milioane de lei și a impus predarea lor, numai că de multe ori acționarii au respins aceste transferuri.

Vizualizări: 4,220

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: