Secetă în satele Gorjului! Nu a mai plouat de luni bune!

Dacă pentru cei care stau la bloc ploaia nu poate însemna prea mult, în afară de o răcorire a camerelor, la sate lipsa precipitaţiilor începe să îşi arate efectele, vara secetoasă de până acum dându-le bătăi de cap în plus celor care muncesc pământul și sperau la recolte bogate. Oamenii își văd culturile compromise și se gândesc cu groază că nici de acum încolo nu sunt prognozate prea multe ploi. Așa se face că la Bălești autoritățile au apelat la cisterne pentru a-i ajuta pe localnici, Rasova fiind unul din satele cele mai afectate din județ.

Pe ulița neasfaltată din Rasova,  o cisternă plină cu apă și trasă de un tractor străbate satul de la un capăt la altul cât e ziua de vară de lungă. Primăria Bălești a trimis aici o asemenea cisternă pentru că lipsa precipitațiilor deja nu mai poate fi suportată de către localnici fără o mână de ajutor. Oamenii de abia își fac rost de apa necesară pentru traiul lor, cu animalele și grădinile fiind din ce în ce mai greu. Butoaiele înșirate pe marginea drumului sunt ocolite de șoferii care le știu însemnătatea. La ele oprește, în schimb, tractoristul care are misiunea de a aduce tone de apă în satul afectat de secetă. Oamenii scot la poartă, de regulă, 2 butoaie  care, după ce sunt umplute din cisternă, sunt golite cu gălețile. Localnicii fac mai multe drumuri pentru a muta apa în alte butoaie, din curte, iar de aici o iau și o duc la animale sau chiar la grădini, dacă le mai rămâne până a doua zi.

„La început am crezut că mai vine ploaia și mai putem salva ceva prin grădini, dar acum sperăm să primim apă cât să avem pentru animale. Eu am, de exemplu, 50 de capre, pe care nici pe câmp nu le mai scot că le plimb degeaba. Apa ne ajunge cu greu pentru că sunt multe animale și se consumă multă. În plus, mai trebuie și în casă, la spălat, că la gătit sau băut știm că nu e bună. Toată ziua cărăm apă din butoaiele din stradă la cele din curte”, spune Ștefan Dinculeana. Fântâna din curtea sa e seacă, iar omul recunoaște că mai apelează la bunăvoința vecinului pentru a trece peste hopul de acum. „Secetă a mai fost, dar parcă asta e prea cumplită. Nu mai avem nici de băut pentru noi, pentru gătit. Vecinul mai are în fântână și mai cerem la el, dar și a lui seacă și atunci nu știu ce o să mai facem. În plus, ne mai trebuie și nouă pentru o baie, pentru spălatul rufelor, că acum transpiri repede i trebuie să le cureți, nu poți sta așa”, spune bărbatul.

Culturi compromise

Zona Băleștiului este cunoscută de ani de zile ca fiind „grădina Târgu Jiului”, însă și vara aceasta grădina va avea recolte mici pentru că acolo unde nu a fost apă pentru udat nici plantele nu au crescut. „De 3-4 luni nu am văzut o ploaie ca lumea și nu o să facem nimic prin grădini. Avem praf pe stradă, praf și în grădini. S-a ales praful de munca noastră pentru că dacă nu vine ploaia de sus, oricât ai uda pământul tot sec rămâne. Avem norocul cu butoaiele pe care ni le umplu la poartă, că altfel cred că era și mai rău”, spune o localnică, numai în Rasova fiind peste 200 de familii în situația de a depinde de apa ce le este adusă zilnic la poartă.

Ieri pompierii din cadrul ISU Gorj au fost solicitați să vină în localitate cu o cisternă de apă potabilă, oamenii oprind apa separat. Viceprimarul Aurel Stolojanu spune că seceta a afectat toate fântânile din Rasova și din această cauză autoritățile încearcă să îi ajute cu apă pe localnici. Veștile nu sunt însă deloc bune pentru cei care așteaptă ploi, prognozele meteo arătând în continuare o vară secetoasă, canicula menținându-se și în următoarele zile.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: