Puşi la muncă, asistaţii social renunţă la ajutoare
Peștișani este comuna care are toate șansele ca în scurt timp să devină prima din județ unde să nu mai existe beneficiari ai venitului minim garantat care să și presteze munci în folosul comunității pentru banii încasați de la stat. Primarul Cosmin Pigui spune că a mai rămas doar cu nouă oameni pe care să îi folosească la muncile de prin comună, restul beneficiarilor care existau până la venirea sa în fruntea localității înaintând cereri prin care anunță că renunță la cei 150 de lei pe care îi încasau lunar.
Zeci de cereri au fost depuse în ultimele săptămâni din partea celor care au renunțat la ajutoarele de la stat, asta după ce ani de zile încasaseră banii fără nicio problemă.
„Nu mai îmi trebuie nimic de la nimeni. Și dacă vin la poartă să îmi dea banii și nu îi mai iau. Ce, ei nu au cu cine să muncească și m-au găsit pe mine de proastă? Să muncesc eu ca o năroadă? Nu mai mă duc pe acolo pentru nimic în lume. Am fost destul, înainte mă chemau, mai mă duceam, dar acum am rămas și singură, că fetele au plecat în Spania, omul mi-a murit, stau la mine acasă și mi-e suficient”, spune o localnică din comună care a dorit să își ascundă identitatea, deși i-a spus lucrurile acestea și primarului.
Sunt însă și oameni care au preferat să presteze muncă în folosul comunității în limita celor maxim 72 de ore stabilite de lege pentru fiecare lună. E adevărat că numărul acestora a scăzut drastic, dar Primăria e nevoită să se descurce cu câți oameni are la dispoziție. „Unde te pune cel de la Primărie, acolo trebuie să muncești. Nu e o nicio rușine pentru că muncim. Ne-au dus la Hobița să facem curățenie, ne-au dus prin comună, nu e nicio problemă pentru că, până la urmă, acesta e serviciul nostru”, spune Liliana Oprișor, o beneficiară a venitului minim.
Primarul comunei declară că situația de acum se produce în contextul în care mulți dintre beneficiarii ajutorului oferit de stat au preferat să renunțe la puținii bani încasați lunar, oamenii căutându-și locuri de muncă în străinătate. „Înainte să vin eu la Primărie nu s-a prea făcut curățenie prin comună. Aveam 66 de beneficiari în acte, dintre care 39 erau apți de muncă, dar nu îi prea chema nimeni la muncă. Am început să îi chemăm la muncă, le-am spus că nu vor mai primi banii pe degeaba și acum mai avem doar 9 persoane pe care ne putem baza. Li s-a părut o muncă grea pentru banii pe care îi oferă statul și și-au căutat slujbe în străinătate. Noi nu îi puteam pune la calculator. Îi ducem să curețe șanțurile, să taie crengi sau tufe, sunt gunoaie de adunat, avem de muncă pentru cine dorește”, a explicat primarul Cosmin Pigui.