Ori la școală, ori la centrul de vaccinare. Primarii, în dilemă!

Pe ultima sută de metri, primarii care au în administrare centre de vaccinare caută soluții să nu existe riscul ca activitatea din centre să fie întreruptă odată ce va începe școala. Este cunoscut faptul că aproape toate centrele comunitare funcționează cu personal din cabinetele școlare, personal ce va trebui să facă triajul epidemiologic de luni, când vor fi redeschise școlile.

Cei care lucrează în cabinetele școlare se vor întoarce acolo de luni și vor putea presta activitate la centrele de vaccinare doar în afara programului de la școală. Primarii așteaptă să semneze contracte cu Direcția de Sănătate Publică Gorj ca mai apoi să încheie contracte cu alți medici și asistente care să vină, de luni, la centrele de vaccinare.

Deși mai este foarte puțin timp, primarii caută soluții să nu fie întreruptă vaccinarea și recunosc că totul s-a făcut, în ultima perioadă, în grabă. „Pe lângă aceste delegări, vom încheia aceste contracte pentru că se acumulează și acele ore suplimentare și e bine să și plătim oamenii pentru munca pe care o prestează. Să sperăm că și Ministerul Sănătății va face decontările la timp pentru ca noi să ne achităm de obligațiile pe care le avem față de acești oameni în urma contractelor pe care le vom încheia. Primul pas ar fi să încheiem contracte cu DSP, ca apoi, în baza acestor contracte, să putem să încheiem cu personal medical care să poată să funcționeze în aceste centre de vaccinare. Cam totul a fost pe repede-înainte. Suntem români. Ne-am obișnuit cu aceste lucruri făcute de multe ori și repede, și pe genunchi”, a spus primarul din Târgu-Cărbunești, Dănuț Birău.

Aceeași problemă este și în Motru. Centrul de acolo va putea funcționa de luni dacă va fi delegat personal din cadrul spitalului. Dacă nu, primarul s-a gândit la un compromis. „Voi lua decizia de a rămâne o asistentă la şcoală şi una la centrul de vaccinare. Nu ne încadrăm cum spune legea să aibă trei asistente pe tură şi un registrator, probabil va avea doar unul pe tură. Eu sper să nu rămânem fără doctori. Aici este o problemă. Ne bazăm că ne va ajuta Spitalul Municipal cu personalul de care avem nevoie, dar nici acest lucru nu se poate face la nesfârșit fără să fie plătiți și acești oameni pentru că lucrează în plus”, a declarat primarul din Motru, Cosmin Morega.

Tot ca să nu fie afectată campania de vaccinare mai ales că, de luni, va începe și rapelul, autoritățile din Târgu Jiu așteaptă să semneze contracte cu cei care doresc să lucreze în centre. Deja mai mulți doritori și-au trecut numele pe o listă care a ajuns la primărie, dar până acum nu a fost semnat niciun contract. „Am fi în imposibilitatea vaccinării. M-am temut de asta pentru că până acum, lucrurile s-au desfășurat impecabil cu angajații noștri. E foarte dificil să facă cineva muncă patriotică, să vină fără să poată semna un contract și să primească indemnizațiile necesare”, au transmis și autoritățile din Târgu Jiu.

Vizualizări: 1,544

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: