OLED vs LED vs LCD: care este cea mai bună tehnologie TV?

Lumea televizoarelor este un câmp minat de diferite cuvinte cheie, acronime și abrevieri. Acest lucru poate face ca alegerea unui noi televizor să fie o afacere foarte complicată.

Chiar și cele mai mici diferențe dintre acronime pot reprezenta diferențe uriașe în tehnologia TV și, prin urmare, performanța lor. Luați „OLED” și „LED”, de exemplu: acea literă suplimentară reprezintă o actualizare vastă. Apoi există „LED” și „LCD”: doar o literă schimbată, deși acestea sunt tehnologii complet diferite.

Așadar, ce este un televizor OLED? Cum este mai bun decât un televizor LED? De ce nu mai vorbește nimeni despre televizoarele LCD, în ciuda faptului că acesta este încă cel mai cumpărat tip de televizor? Toate aceste întrebări și multe altele își găsesc răspuns mai jos.

Ce este un televizor OLED?
 

Cu siguranță ați auzit despre „OLED” și probabil știți deja că este cunoscută pe scară largă ca fiind cea mai bună tehnologie TV, dar ce este de fapt și cum este diferită față de ceea ce a mai fost înainte?

OLED reprezintă „Organic Light-Emitting Diode” sau „Dioda Organică de Lumină Ecologică” și este un tip de tehnologie de afișare care implică un film pe bază de carbon ce este plasat între doi conductori, prin care trece un curent și determină emisia de lumină.

Ceea ce este cel mai important este că această lumină poate fi emisă pixel cu pixel, astfel încât un pixel alb sau colorat strălucitor poate apărea lângă unul negru sau cu o culoare complet diferită, fără să se afecteze unul pe celălalt. Acest lucru duce la un nivel de contrast cu adevărat excepțional, pe care niciuna din celelalte tehnologii TV disponibile pe scară largă nu o poate atinge.

Și pentru că OLED-urile nu se bazează pe o iluminare de fundal care crește grosimea aparatului, aceste TV-uri pot fi mai subțiri și mai ușoare decât majoritatea televizoarelor. Unghiurile de vizualizare tind să fie mai mult sau mai puțin perfecte, iar timpul de răspuns poate fi extrem de rapid.

Totuși, natura organică a unui panou OLED înseamnă că este potențial susceptibilă la reținerea și chiar la arderea imaginii, într-un mod similar cu televizoarele cu plasmă din vechime. Nu este, însă, o problemă foarte răspândită, iar producătorii construiesc constant funcții pentru a reduce riscul.

Acestea fiind spuse, acești producători simt în continuare nevoia de a avertiza clienții cu privire la potențialul de reținere a imaginii, fie în manualul televizorului, fie ca un mesaj pop-up la prima instalare.

De asemenea, deși prețurile televizoarelor OLED au scăzut în ultimii ani, ele au ajuns totuși să fie destul de scumpe, față de televizoarele LCD / LED.

Ce este un televizor LED?
 

Deși producătorii vând „televizoare LED” de ani buni, LED-ul nu este chiar o tehnologie de afișare în sine. De ce?

LED-urile unui televizor LED oferă iluminare de fundal pentru un panou LCD, deci un televizor LED este de fapt un televizor LCD.

Pe măsură ce producătorii au început să se îndepărteze de lumina de fundal CCFL (lampă fluorescentă cu catod rece) și au început să introducă iluminare cu LED-uri, au mizat pe marketing pentru a convinge publicul general că trebuie să-și înlocuiască televizorul LCD cu un televizor LED, în ciuda faptului că ambele panouri sunt de fapt LCD.

Dar doar pentru că marketingul a fost un pic înșelător nu înseamnă că tehnologia nu merită. În comparație cu o iluminare de fundal CCFL veche, o iluminare de fundal cu LED-uri poate în general să strălucească, să ofere un contrast mai bun, să îmbunătățească eficiența puterii și să reducă greutatea și grosimea aparatului.

Totuși, chiar și cea mai bună iluminare de fundal LCD sau LED nu se compară cu un OLED din punctul de vedere al unui control de contrast strâns. Și totuși, care e cea mai bună variantă?

Alegerea dvs. va depinde foarte mult de obiceiuri, preferințe și buget. Așadar, depinzând de numărul de ore petrecute în fața televizorului, puteți alege un TV LED ieftin, cu o imagine de calitate, dar basic, sau puteți investi într-un model OLED de ultimă generație, care vă va costa considerabil mai mult, dar vă va oferi o imagine clar superioară.

Vizualizări: 1,270

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: