Nu vor avioane la Stănești. “Sunt sute de oi care pasc pe aici”
O investiţie de zeci de milioane de euro riscă să rămână doar la stadiu de proiect într-o localitate din judeţul Gorj. La Stăneşti era unul dintre cele mai vechi aerodromuri din ţară, folosit chiar şi de către regale Mihai. Documentaţia pentru realizarea unui aerodrom nou trebuie depusă până la finalul acestui an, iar terenul să fie predat Aeroclubului Român şi Ministerului Transporturilor. În caz contrar, banii se vor pierde.
Localitatea Stăneşti ar putea deveni una dintre cele mai cunoscute din România şi s-ar putea lăuda cu propriul aeroport. De la vorbe şi până la fapte este cale lungă, iar proiectul riscă să se piardă.
Nu mai puţin de 150 de hectare de teren se află acum în administrarea Primăriei Stăneşti, parcele folosite de localnici, fiind considerat ca suprafaţă de păşune. Printr-o adresă către primărie, Aeroclubul Român cere primarului să cedeze toată suprafaţa, dar oamenii nici nu vor să audă de aşa ceva.
”Nu sunt de acord, păi cum. Sunt sute de oi care pasc pe aici şi pe celelalte părţi. Aici au fost pe timpul războiului avioane. Aici au fost hangarele (...) Nu pentru avioane mari. Unde merg avioane mari aici şi este pământul comunei? O să iasă oamenii când o să afle care este treaba”, au spus câțiva cetățeni.
Alţii spun că nu ar accepta tocmai pentru faptul că zgomotul ar fi foarte mare. ”Oricum se aude zgomotul. Şi când au fost atunci cu avioanele, a fost un zgomot, vai de capul meu. Te speria, nu aşa! Te speria”, a mai spus o localnică.
Din hangarele prezente în urmă cu peste 70 de ani, în prezent au mai rămas doar temeliile. Autorităţile locale spun că nu au primit nimic oficial, ci doar o solicitare simplă prin care li se cere cedarea terenului.
”În momentul de faţă avem o solicitare a Aeroclubului Român pentru a realiza un aerodrom pe această suprafaţă. Am avut mai multe discuţii pe acest segment. Suntem puţin sceptici. Dânşii ne solicită anumite aspecte pe care noi nu sunt le acceptăm. Consilierii locali nici ei nu vor şi nu am putut ajunge la un consens cu cei de la Aeroclubul Român pentru această suprafaţă de teren. Au cerut să cedăm această suprafaţă, lucru cu care noi nu suntem de acord”, a spus Constantin Bicheru, primarul din Stănești.
Valoarea investiției ar fi de circa 20 de milioane de euro şi ar avea termen de finalizare anul 2023. ”Proiectul este acela de a realiza un aeroport mai mic, având o pistă de minim 1,2 km, asta însemnă că pot ateriza nave de dimensiuni mult mai mari. Conform graficului, până la finalul acestui an ar trebui să avem cererea de finanţare depusă. Discutăm de fonduri europene din programul de finaţare 2014-2020”, a spus Iulian Popescu, secretar de stat, inițiator al proiectului.
Oficialii mai spun că o astfel de investiţie ar aduce multe beneficii judeţului Gorj și localității Stănești, din toate punctele de vedere.