Morega, despre investiția norvegienilor: De ce suntem noi mai cu moț?
Un nou proiect blocat la Motru. Norvegienii erau dispuși să ofere autorităților din Motru în jur de două milioane de euro pentru un reactor care să transforme deșeurile în biogaz. Proiectul primarului Gigel Jianu nu a fost aprobat de aleșii locali care se temeau că ar putea îngloda primăria în datorii. În plus, în viziunea viceprimarului Cosmin Morega, investiția ar putea fi una periculoasă.
Primarul Gigel Jianu a explicat că ar fi economisit circa 80 de mii de euro în fiecare an dacă ar fi implementat acest proiect. Toate deșeurile menajere nu mai erau duse la groapa de gunoi, ci în acest nou reactor ce putea fi construit în curtea Uzinei de Agent Termic din Motru, unde există deja un cazan care funcționează pe gaz metan. “Cred că merita orice efort această investiție. Valoarea proiectului era de 3 milioane de euro și aproape un milion de euro era din cofinanțare. O anumită sumă din TVA se deducea. Suntem obligați prin lege ca, până după 2021, gradul de colectare selectivă să fie de 70%. Tehnologia care făcea obiectul acestui proiect ajungea la un grad de până la 100%. După ce selectam deșeurile, pet-uri, doze, restul era introdus în această instalație care funcționează cu bacterii care descompun deșeurile menajere și le transformă în biogaz și tot ce rezulta era fertilizator agricol”, a explicat primarul din Motru, Gigel Jianu.
Edilul susține că investiția ar fi ajutat municipalitatea să scape ieftin de gunoaie mai ales că, în zonă, funcționează o stație care sortează deșeurile: „Rezolvam problema de mediu, a deșeurilor și obțineam gaz pe care îl puteam folosi pentru orașul nostru. Noi avem și stație de sortare și un cazan care funcționează cu gaz, pus în funcțiune în august 2018. Aveam foarte multe argumente să implementăm acest proiect și puteam să avem o economie de 80 de mii de euro în fiecare an”.
În replică, viceprimarul Cosmin Morega este de părere că primăria nu ar putea suporta cofinanțarea pentru acest proiect. „Și eu aș vrea și îmi doresc, dar avem această posibilitate? Este frumos, dă bine pe sticlă. 3 milioane de euro, scăpăm de gunoaie, va fi gazul necesar pentru funcționarea UATAA. Nu este adevărat! S-a indus lumea în eroare. Cota de cofinanțare este de minimum 1,3 milioane de euro. Așa spun documentele. Grantul este de 2 milioane de euro, investiția este de aproape 3 milioane de euro. Noi trebuie să avem acești 3 milioane de euro în bugetul local. Noi nu ne permitem. Ne trebuie 30 de miliarde de lei vechi și apoi să solicităm cheltuielile eligibile. Nu avem posibilitatea”, a spus Morega.
Speriat de reactor
Fiind o investiție nouă, Morega se teme că ar putea fi chiar și periculoasă pentru populație. Așteaptă să fie implementată și în altă țară, apoi ar vedea-o cu ochi mai buni. „Eu ridic mâna, dar un om responsabil nu face așa ceva. Peste un an, poate nu o să mai fiu nici eu, nici primarul Gigel Jianu și nici consilierii și nu putem să lăsăm o primărie falimentară, plină de datorii. S-a vorbit de acea economie cu gunoaiele. Nu e o problemă gunoiul. Nu știu de ce suntem noi mai cu moț și putem accesa un astfel de proiect și alte comunități n-au reușit să facă! Italia a avut probleme cu gunoiul. Oare de ce nu a găsit o astfel de variantă? Ar fi montat 10 reactoare, nu unul ca la Motru. N-am văzut în Europa montat un astfel de reactor. Diferă condițiile de mediu de la un stat la altul. Norvegia are alte condiții față de Motru. Nimeni nu ne-a spus dacă vom primi autorizația de mediu pentru demararea acestui proiect. Nu știu cum funcționează acest prototip. Poate să fie chiar și periculos pentru populație. Nu am de unde să știu eu că este sigur”, a concluzionat viceprimarul Cosmin Morega.