Morega: Cele cinci mii de concedieri vor fi în doi ani
Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice, este convins că disponibilizările anunţate de CEO pentru următorii cinci ani se vor opera în cel mult doi ani. Morega critică atitudinea politicienilor care nu se implică pentru rezolvarea problemelor Complexului Energetic Oltenia. În schimb, le dă dreptate sindicaliştilor care vor să conteste disponibilizările în instanţă. Morega crede că Guvernul Cioloş ar putea să realizeze un grup de 250-300 de MW la Motru, unde MW ar putea ajunge şi la 120-130 de lei având în vedere puterea cărbunelui de la Roşiuta şi de la Lupoaia.
Morega se aşteaptă ca toate cele 5000 de disponibilizări anunţate de CEO să aibă loc în cel mult doi ani. Asta din cauză că actualul ministru al Energiei nu are habar de realitatea existentă la nivelul carierelor din Gorj. „Nu mă aştept la nimic bun de la un amator ca Grigorescu şi de la echipa lui de amatori. Iau decizii anacronice, contrare realităţilor care ar trebui să-i trezească din adormire şi să înţeleagă foarte clar că oricâte disponibilizări ar face, Complexul Energetic nu poate fi performant, profitabil, dacă nu livrează permanent în sistem între 1700 şi 2000 de mw/oră pentru a-şi acoperi costurile de producţie. Să nu uităm că tehnica din dotare este învechită, trebuie continuat cu modernizarea grupurilor energetice, nu oprirea lor după ce s-au cheltuit imense sume de bani cu unele. De asemenea, nu trebuie oprite şi blocate unele cariere de lignit precum Cariera Lupoaia, care are cel mai bun cărbune şi posibilităţi de extindere a perimetrelor de exploatare de 30-40 de ani”, a declarat Morega. Acesta consideră că realizarea unui grup energetic la Motru ar aduce lucrurile pe un făgaş normal. „Cele 5000 de disponibilizări vor fi făcute în doi ani, chiar dacă ei au spus că în cinci ani. Nu ştiu de ce nu se implică Guvernul Cioloş şi acest ministru „papagal” să realizeze un grup de 250-300 de MW la Motru, aproape de sursa de cărbune, unde MW ar putea ajunge şi la 120-130 de lei având în vedere puterea foarte bună a cărbunelui de la Roşiuta şi de la Lupoaia. De ce nu iau exemplu Slovaciei care construieşte acum două grupuri energetice pe cărbune, pe fonduri europene”, a precizat Morega.
DEZINTERES
Morega critică politicienii gorjeni pentru lipsa lor de implicare. „Politicienii niciodată nu s-au implicat activ pentru energia pe cărbune, dacă se implicau activ rezolvau problema cheie de a livra în bandă, în sistemul naţional, 24 din 24 de ore cel puţin 2000 de MW şi atunci nu erau disponibilizări, iar România nu era pusă în situaţia de importa energie electrică. Am ajuns de râsul râsului ca să importăm energie electrică de la cei care ne-au cumpărat nouă resursele, de la unguri”, spune Morega.