Livia Lişiţă coase goblenuri să uite de necazuri
La 36 de ani încearcă să facă artă lucrând goblenuri pe care le expune an de an la Târgul Meşterilor Populari. Coase în special icoane, dar şi peisaje şi portrete. Din păcate oamenii nu au bani să şi cumpere astfel de goblenuri deşi foarte mulţi sunt cei care întreabă cum sunt confecţionate şi cât costă.
Livia Lişiţă a absolvit o facultate cu profil management şi finanţe, dar lucrează acasă goblenuri pentru că îi e foarte greu să găsească de lucru. Pasiunea pentru această migăloasă îndeletnicire o avea de mică, mama sa fiind şi ea pasionată de lucrul manual, dar a reapărut după ce a trecut printr-o dramă personală şi căuta un mod de a depăşi acel moment. Acum şase ani fetiţa i-a murit cu puţin timp înainte de naştere şi atunci a găsit un mod de a uita de această dramă prin lucrul la goblenuri. A văzut la sora sa că lucra astfel de goblenuri, dar iniţial credea că nu o să aibă răbdare să facă şi ea. A cumpărat doar unul pentru a vedea cum este şi de la unul am ajuns deja la o colecţie şi lucrează continuu. „Îmi place foarte mult acum să cos goblenuri, îţi alungă toate gândurile şi te linişteşte lucrul acesta, nu te mai gândeşti la problemele pe care le ai, te concentrezi doar la lucru şi încerci să termini cât mai repede”, povesteşte Livia care stă toată ziua la expoziţia din centrul oraşului unde aşteaptă eventualii cumpărători.
Un goblen se coase în aproximativ patru luni
Lucrul la un goblen nu este deloc uşor, trebuie multă răbdare şi concentrare pentru a nu greşi modelul altfel, cusătura finală nu va mai reflecta imaginea dorită. Ca să afle cât timp ia lucrul la un goblen de dimensiuni normale, pentru că în mod normal nu lucrează tot timpul, Livia a lucrat timp de trei luni şi jumătate: „Am lucrat continuu la unul dintre ele pentru a vedea cam cât timp durează, toată lumea întreabă când vede cât de migăloase sunt. De regulă nu poţi lucra continuu pentru că ai şi alte lucruri de făcut acasă şi acum am şi un copil de patru ani. Fără să lucrez duminica şi în zilele de sărbătoare cam trei luni şi jumătate durează lucrul un astfel de goblen dacă faci numai acest lucru”. Media fiind de două astfel de modele pe an.
Străinii plătesc mai mult pentru un goblen
La expoziţia din centrul oraşului a avut 14 modele expuse, majoritatea fiind icoane. Investiţia într-un goblen ajunge la 100 de lei iar preţurile la care se vând nu sunt nici acestea foarte mari, între 100 şi 200 de lei funcţie de complexitate şi mărime. Investiţia în materia primă la astfel de goblenuri ajunge la 40 – 50 de lei sau chiar 100 de lei numai materialul, suportul pe care le coase este confecţionat acasă. Mai simplu i-ar fi să le vândă în afara ţării unde un astfel de goblen ajunge la peste 1000 de euro dar e greu să ajungă la adevăraţii colecţionari. „Iarna trecută am stat în frig şi nu am vândut nimic iar acum stau la aproape 40 de grade”, a încheiat aceasta.