Liliecii și lupii lasă două sate din Tismana fără apă. Cum e posibil!
Situație tragi-comică în Tismana. De câțiva ani, autoritățile se chinuiesc să extindă alimentarea cu apă în cele mai izolate sate. În Topești și în Vâlcele, apa ajunge greu sau deloc. Primăria a găsit o soluție, dar nu a trecut de etapa studiilor. Ultimul studiu i-a șocat pe funcționari. Trebuie să facă un studiu de impact ca să se stabilească dacă investiția ar putea să afecteze habitatele liliecilor cu potcoavă ori al lupilor.
Localnicii și-au făcut cruce când au auzit ultima cerință. Pentru că aducțiunea se va face dintr-o arie protejată Natura 2000, avizele au fost cu nemiluita în ultimii ani. Așa se face că, de doi ani, de când încearcă primăria să introducă apă în cele două sate, nu a făcut decât studii.
Sute de oameni din cele două sate încă suferă de sete. În fiecare vară, apa nu mai ajunge și la ei. „Este extraordinar! Să se împiedice de acest lucru. Păi cu ce ar afecta lupul ori liliecii această aducțiune, că doar nu vor capta toată apa, mai rămâne și pentru animale. Birocrația depășește orice imaginație, iar noi suferim de sete”, a spus un localnic. „Am 80 de ani. De când sunt eu, nu am văzut un lup în zona noastră. Urși, da, mistreți, da, dar lupi nu am văzut. De ani de zile se promite această conductă cu apă, dar sunt atâtea găselnițe care parcă încetinesc orice efort. Noi aici nu avem apă deloc vara. E o singură fântână de unde cărăm cu găleata. Suntem bătrâni și nu putem să aducem singuri apă. Nu avem pe nimeni. Este trist ca, în 2020, să nu ai un strop de apă la robinet”, a spus un alt localnic.
Până acum, primăria a cheltuit zeci de mii de lei doar pe studiile de fezabilitate. „E o încercare care durează de aproape doi ani. Am făcut studiul de fezabilitate care a confirmat că un pârâu care au debit de peste trei litri pe secundă poate fi folosit ca sursă de apă pentru satul Vâlcele, satul cel mai înalt din zona de nord a localității, unde, pe perioada verii, în special, avem probleme cu asigurarea apei. În anii secetoși, am dus apă cu cisterna. Pentru a scăpa de astfel de episoade anormale pentru o societate normală, încercăm să captăm o parte, mai precis un litru pe secundă din apa acestui pârâu și să o ducem pe un drum forestier, prin intermediul unei conducte pentru a asigura consumul necesar oamenilor și animalelor”, a declarat primarul din Tismana, Marian Slivilescu.
Ultimul studiu cerut de Agenția pentru Protecția Mediului i-a lăsat pe edili fără cuvinte. Doar dacă vor dovedi că investiția nu va afecta lupul ori liliacul mediteranean cu potcoavă, vor putea introduce conducta de apă. „Mereu am avut probleme, avize, autorizații, cerințe. E o întreaga tevatură. Nu mai știm pe unde să mai mergem. Ultima încercare era faptul că Agenția de Mediu ni se cere un studiu de impact pentru două specii care sunt protejate, pentru că facem parte, din păcate, din aria protejată Natura 2000, și va trebui să explicăm ce impact ar putea să aibă asupra două specii protejate, și anume liliacul mediteranean cu potcoavă, care are vreo trei subspecii, și asupra lupului. Vom încerca să găsim un specialist acreditat să facă un astfel de studiu, să vedem de ce ne mai izbim în continuare. Am obosit de atâtea încercări și telefoane. Este o situație tragi-comică”, a încheiat Slivilescu.
Pentru că nu au apă, aproape toți localnicii și-au vândut animalele. Nu aveau unde le adăpa. În fiecare vară, primăria și pompierii duc apă cu cisternele în cele două sate. E singura variantă ca localnicii, în special bătrâni, să aibă o cană de apă.