Legea energiei, trimisă la promulgare
Preşedintele Klaus Iohannis le-ar putea da o veste bună minerilor şi energeticienilor, atunci când vine la Gorj. Legea energiei, modificată, a fost trimisă, pe 26 octombrie, spre promulgare preşedintelui. Rămâne de văzut dacă o va promulga sau dacă o va trimite la Curtea Constituţională.
Legea Energiei a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 18 octombrie, pe 24 octombrie a fost depusă la secretarul general, iar pe 26 octombrie a fost trimisă la preşedinţie pentru promulgare. Legea a mai fost respinsă de la promulgare, preşedintele cerând o reexaminare. Acum, acesta nu o mai poate retrimite la Parlament, dar poate cere ca judecătorii Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra constituţionalităţii legii, dat fiind că Guvernul a acuzat că această lege discriminează producătorii de energie. Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş vor veni pe 28 octombrie la Târgu Jiu, când vor trebui să răspundă şi pentru tergiversarea aprobării legii.
Avantajele CE Oltenia
Într-un comunicat de presă, CE Oltenia susţinea că societatea energetică rezistă şi în actualele condiţii de piaţă, dar legea energiei modificată o face viabilă. CE Oltenia a transmis avantajele pe care companiile din energie le-ar avea dacă ar fi aprobate aceste modificări ale legii energiei.
În primul rând, legea va defini ce înseamnă siguranţa Sistemului energetic Naţional, iar „propunerea de modificare se referă la obligativitatea operatorului de transport de a preciza care sunt producătorii de energie din România ce contribuie la menţinerea siguranţei sistemului, astfel încât să poată fi suplinită ieşirea din funcţie a oricărei capacităţi energetice, fără a fi deconectaţi consumatori de la reţea“.
De asemenea, rezervele de combustibil vor fi făcute în baza unor contracte. Recunoaşterea serviciilor de sistem este o reuşită prin această lege. „Pentru a menţine capacităţi în rezervă, disponibile să acopere consumul ţării în orice situaţie, producătorii trebuie să primească banii necesari acoperirii cheltuielilor fixe impuse de această cerinţă. Solicitarea de a fi recunoscute şi plătite serviciile de sistem va contribui la creşterea veniturilor realizate de toţi producătorii de energie din surse clasice“. Un amendament rezolvă şi problema transparentizării. Actualele precizări prevăd ca toate contractele să fie desecretizate în comparaţie cu prevederile vechii legi în care doar contractele de pe OPCOM erau publice, nu şi cele de import-export. Societatea mai crede că modificările aplicate Legii nu contravin directivelor europene.