Legea energiei, din nou în Camera Deputaţilor. O votează?

Legea energiei va intra, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor pentru votul final. Săptămâna trecută parlamentarii au făcut în aşa fel încât să nu voteze legea. Judecând după reacţia secretarului de stat din Ministerul energiei, Corina Popescu, sunt puţine şanse ca aceasta să treacă. Aceasta a declarat că modificările nu sunt în concordanţă cu directivele europene. Luni, senatorul Dian Popescu, deputatul Scarlat Iriza şi fostul manager Laurenţiu Ciurel au remis un comunicat de presă, cu argumente pentru votarea legii. Interesant este că Iriza a semnat singur comunicatul, iar Dian Popescu cu Ciurel. Textul a fost acelaşi.
Parlamentarii ALDE Scarlat Iriza şi Dian Popescu au remis un punct de vedere după ce Corina Popescu, secretar de stat la Ministerul Energiei, a declarat că modificările la Legea Energiei duc la intrarea României în procedură de infrigement. Interesant este că acelaşi text a fost trimis presei şi de Laurenţiu Ciurel, fostul manager al CE Oltenia. Dacă legea ar fi aprobată, producătorii de energie ar avea parte de o piaţă echilibrată. Cei doi parlamentari ALDE, care au susţinut modificările legii, spun că afirmaţiile Corinei Popescu sunt false. Mai mult, ei spun că actuala lege încalcă un regulament al Parlamentului European privind integritatea și transparenta pieței angro a energiei. Modificările ar elimina tarifele diferenţiate de acces la reţea, ar reduce preţul energiei, creând pentru prima dată o obligație pentru reglementator de a acționa în așa fel încât să se obțină cel mai mic preț la consumatorul final şi ar asigura transparenţa prețurilor la contractele de export. De asemenea, este pentru prima dată definită în lege sintagma, pană acum generalistă, de „siguranță  a sistemului energetic". Noua lege obligă ca statul, dacă cere servicii suplimentare de stocare a combustibililor (apă, gaz, cărbune) pentru a asigura siguranța energetică, să creeze si mecanisme prin care costul acestor servicii să poată fi recuperat de către producători.


Zeci de sindicaliști, prezenți la vot
Circa 40 de sindicaliști din Gorj vor fi prezenți marți, 18 octombrie, la Parlamentul României pentru a lua parte la ședința în care vor fi supuse la vot modificările la Legea Energiei. Jumătate din sindicaliştii care vor merge în Capitală sunt din Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO), alți 10 din sindicatele Federației Univers de pe zona Jilț și Turceni, spune Gabriel Căldărușe, liderul SMEO. De la Federația Națională Mine Energie vor merge circa 10 sindicaliști, a spus Constantin Mitrescu, prim-vicepreședinte al federației.
Sindicaliștii credeau cu tărie până la zilele trecute că de această dată modificările la legea energiei vor fi avizate. Declarația secretarului de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu, i-a descurajat. "Doamna Corina Popescu știm foarte bine de unde vine, vine de la Petrom. Accesul în piață a termocentralei pe gaze Petrom depinde foarte mult de cota de piață a CEO. Eu sper ca să treacă. Acum optimismul e moderat, ținând cont de cele spuse de damna Corina Popescu, cu toate că nu au nicio legătură cu realitatea. Vom vedea în plenul camerei. Nu vorbesc de scandal, dar starea de frustrare, de nemulțumire, este extraordinar de mare. Nu știu cum va reacționa fiecare", a declarat Gabriel Căldărușe, președintele SMEO.
Modificările la Legea Energiei trebuiau supuse la vot încă de săptămâna trecută, însă din lipsă de cvorum ședința nu s-a mai ținut. Parlamentarii liberali au boicotat ședința și nu s-au prezentat.

Vizualizări: 541

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: