Jiul, sufocat de gunoaie. „Sunt stegulețele nesimțirii!”

Imagini dezolante în Parcul Național Defileul Jiului. Râul este sufocat de tot felul de gunoaie, iar pe marginea drumului întâlnim același peisaj. Pe cât de spectaculoasă e aria protejată, pe atât de dizgrațios devine tabloul care se umple de PET-uri, haine, cauciucuri vechi ori materiale rezultate din demolări și tot felul de substanțe periculoase. Specialiștii atrag atenția că și fauna riscă să aibă de suferit din cauza poluării.

Indiferent cât de multe acțiuni de ecologizare ar face instituțiile de mediu și reprezentanții Parcului Național Defileul Jiului ori cei de la Drumurile Naționale, atât malurile Jiului, cât și drumul se umple de gunoaie rapid.

„Problema deșeurilor este una gravă. În Parcul Național Defileul Jiului, observăm atât pe malul Jiului, cât și în parcări continuu. Chiar dacă se fac acțiuni de ecologizare, de conștientizare, problema persistă. Nu știu dacă se pot găsi soluții și acțiuni ferme pentru a stopa această problemă. Cele care sunt aduse de ape la viituri, cât și prin aportul oamenilor, ei trebuie să se gândească la natură ca și când ar fi la ei acasă. De noi depinde dacă avem ape curate sau ne place și-așa. În aria protejată, impactul este asupra mediului pentru că imaginea este dizgrațioasă”, a spus Marin Șerban, directorul Parcului Național Defileul Jiului.

Deșeurile purtate de apă riscă să afecteze și fauna din Defileu. Vidrele au fost surprinse în zone pline de gunoaie. „Constatăm specii invazive care sunt aduse. Unele animale pot să-și schimbe modul de hrană atât timp cât în deșeuri sunt fel și fel de alimente sau substanțe care pot să aducă modificări în comportamentul lor. La monitorizările la specia vidră, constatăm că ele umblă chiar în zonele unde sunt depozitate deșeuri. Nu putem nega că nu sunt atrase de eventuale mirosuri sau alimente din aceste deșeuri și riscăm să constatăm boli cu timpul. La nivel de apă, nu avem deocamdată posibilitatea să facem niște analize chimice”, a mai spus Marin Șerban.

Voluntarii au organizat și ei dese acțiuni de ecologizare și responsabilizare, dar în zadar. „Avem specii de pești care au fost periclitate și chiar au dispărut din aria respectivă. Vedem animale, păsări care sunt obligate să coabiteze cu astfel de deșeuri. Pe lângă aspectul dizgrațios, gunoaiele afectează și viața acestor viețuitoare. Stegulețele nesimțirii, așa cum le numim noi, care apar în aria protejată Defileul Jiului, sunt deșeuri aruncate efectiv la întâmplare, cu nepăsare. Ele se agață în copaci, în Defileul Jiului. Noi vedem un mic procent, cele care sunt în suspensie. Vedem deșeuri de suspensie. Problema e mult mai amplă. Apar tot felul de substanțe chimice deversate și care nu se văd cu ochiul liber”, a explicat și Claudiu Fiu, de la Asociația Județeană a Pescarilor Gorj.

Cei prinși că aruncă gunoaie ilegal riscă amenzi ce pot ajunge chiar și până la 30 de mii de lei.

Vizualizări: 1,302

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: