Expert: Operele lui Brâncuşi nu au nevoie urgentă de restaurare

Specialiștii Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice au încheiat prima etapă a cercetărilor efectuate asupra operelor brâncușiene din Târgu Jiu. Experții spun că vor continua cercetările și că, după primele analize, nu ar exista o urgență pentru restaurarea vreunuia din monumentele studiate. În luna octombrie vor veni din nou la Târgu Jiu unde vor mai face analize la operele din Parcul Central și mai ales la Coloana fără Sfârșit, studiată mai puțin în această perioadă.

Timp de 10 zile operele realizate de Constantin Brâncuși expuse la Târgu Jiu au fost supuse unor cercetări amănunțite, cu o aparatură performantă, adusă aici de specialiștii Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice. La Poarta Sărutului a fost efectuată o scanare laser 3D, s-au făcut testări în privința emisivității, a șocului termic, măsurători colorimetrice, analiză geo-fizică pentru structura de rezistență a construcției și a fundației, analiză Doppler pentru depistarea și cartarea eventualelor desprinderi de chituiri și mortare. Toate aceste cercetări vor permite evaluarea proceselor fizico-chimice de degradare.

Coordonatorul proiectului, Roxana Rădvan, a spus că după o analiză sumară a datelor colectate, nu a reieșit faptul că operele brâncușiene ar avea nevoie urgentă de restaurare. "Întodeauna un monument presupune un proces periodic de restaurare și de monitorizare, de întreținere. Decizia acesta se va lua tot timpul de acum în colo, bazându-ne pe analize, urmărind și comentând rezultatele, eventualele urgențe, când va fi cazul. Personal, nu cred că am sesizat, până la acest moment o urgență din urmărirea rapidă datelor în timp real. Sunt și lucruri pe care nu aș putea să le spun acum, neavând rezultatele concrete, dar la cele care se pot evalua în timp real, privi și judeca, nu am sesizat până în momentul de față nicio urgență", a declarat coordonatorul Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice (CERTO) din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică.  

La Coloana fără Sfârșit pachetul major de date va fi colectat în octombrie când experții, după ce vor obține avizele necesare, vor analiza cu un fel de dronă cu senzori toate modulele, mai ales pe cele superioare, fără să mai fie nevoie de schele. 

În cele 10 zile, experții au inventariat și piesele de la Casa Gănescu, printre care este și o masă mică, despre care unii istorici spun că ar fi fost realizată de Constantin Brâncuși, dar și resturile de piatră din Parcul Central despre care se spune că ar fi făcut parte din blocul de rocă din care au fost realizate operele brâncușiene de pe Calea Eroilor. În funcție de analize se va stabili cu exactitate dacă există o legătură între acestea. 

Reprezentanții Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice au spus că, dacă li se va solicita, vor pune la dispoziția autorităților datele necesare în cazul în care vor fi utile pentru dosarul ce va fi redepus în vederea includerii Ansamblului Monumental Calea Eroilor în patrimoniul UNESCO.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: