Execuția lui Cârciumaru și efectul la vot
Zeci de parlamentari PSD din toată țara au aflat în ultimele zile că nu mai sunt susținuți de partid pentru un nou mandat. Nume sonore sau mai puțin sonore, personaje mai mult sau mai puțin controversate au fost trase pe dreapta de președintele Ciolacu. Personal, nu cred că PSD va avea de câștigat din această primenire, din simplul fapt că a fost făcută cu o lună și jumătate înainte de alegeri. Partidul va fi bulversat și nu va avea timp să beneficieze de pe urma imaginii mai bune pe care o au cei puși pe liste. Dacă făcea mișcarea asta acum un an, da, ar fi fost benefică. PSD s-a temut însă să le lase baronilor timp să își caute alte variante, așa că a făcut mutarea târziu.
La Gorj, a fost tras pe linie moartă Florin Cârciumaru. Acesta a spus că nu trece la alt partid. Cred totuși că are polițe de plătit și că o va face. Mulți compară situația de acum a lui Cârciumaru cu cea a lui Călinoiu de acum patru ani. Atunci, din postura de președinte al Consiliului Județean Gorj, Călinoiu a candidat independent după ce a fost scos de pe lista PSD și s-a făcut de râs, luând trei mii de voturi. Situația este totuși diferită, pentru că Ion Călinoiu este tipul de politician care nu înseamnă nimic fără partid, pe când Florin Cârciumaru a fost cel puțin 15 ani locomotiva PSD Gorj, de popularitatea căruia au profitat tot felul de no-name-uri din partid. Cârciumaru a avut tot timpul electorat, mai are și acum, păcatul lui fiind că întotdeauna i-a păsat mai mult de el decât de partid. Mai mult, nu a construit echipe puternice, pentru că știa că poate câștiga oricând alegerile la Târgu Jiu cu niște lipitori de afișe și purtători de vorbe, pe care i-a făcut în timp consilieri, prefecți și chiar secretari de stat. Cârciumaru nu a fost tipul de președinte de partid care să se preocupe de problemele altor primari și tocmai de aceea partidul nu plânge acum deloc după el. Nu am auzit un om din PSD, în afara celor care nu au prins lista, care să îl plângă pe Cârciumaru. Mai ales că, atunci când Mischie, Ciocea sau Călinoiu au pățit ce i s-a întâmplat acum lui Cârciumaru, acesta din urmă nu le-a luat apărarea, nu s-a luptat pentru ei. Unii zic că, dimpotrivă.
Dincolo de asta, însă, Florin Cârciumaru încă mai are electorat. Este primul în orice sondaj de opinie, nu doar de la PSD, ci de la toate partidele. Vedete politice gen Weber sau Vîlceanu sunt la jumătatea intenției de vot pe care o are Cârciumaru. Și, deloc de neglijat, Florin Cârciumaru are o capacitate aparte de a se victimiza. Dacă va merge din poartă în poartă pentru a le spune oamenilor cum și-a bătut joc PSD de el, dacă va avea acces la media cu mesaje de genul acesta, partidul va pierde câteva puncte.
Cred că, pe termen scurt, adică până la alegeri, PSD va pierde mai mult prin plecarea lui Cârciumaru decât va câștiga prin punerea lui Rujan pe listă. Pe termen lung, schimbarea va fi una benefică.
Acum, însă, PSD ar trebui să își calculeze bine pașii, dacă nu vrea să piardă postul de senator, care părea sigur după rezultatul spectaculos de la alegerile locale. Să nu uităm că liberalii îl au la Senat pe Ion Iordache, un om de afaceri care are o relație mai mult decât bună cu primarii PSD și de la care a mai obținut voturi în trecut. Să nu uităm că PMP vine cu candidatura lui Sorinel Boza, fostul manager al CE Oltenia, care indiscutabil va lua voturi din minerit. Iar minerii, de-a lungul timpului, au votat mai degrabă cu stânga. Să nu uităm nici faptul că Alianța USR-PLUS îl are la Senat pe Cornel Răducan Morega, rudă cu primarul PSD de la Motru și cu fostul lider politic Dan Ilie Morega, încă influent în anumite zone. Aștrii nu le sunt favorabili celor de la PSD, iar dacă primarii nu vor fi motivați să muncească, rezultatul poate fi la parlamentare pe atât de prost pe cât a fost de bun la locale.
Dacă era sau nu timpul ca Florin Cârciumaru să facă pasul înapoi nu este relevant acum. Unii vor spune că da, alții că nu, nici nu contează. Important este cum te desparți de niște oameni. PSD l-a folosit pe Cârciumaru în campania de la Târgu Jiu, după care l-a aruncat. Decent era să i se spună de mai mult timp că este cazul să se retragă, pentru că partidul are în plan o schimbare de generații. PSD a ales însă să o facă la modul jegos, asta fiind oarecum o tradiție în acest partid. Una peste alta, cred că cel puțin la Senat PSD va avea un rezultat mult sub cel de la locale, iar asta va pune sub semnul întrebării mandatul de senator.
Au mai fost și alții dați la o parte, gen Elvira Șarapatin, Scarlat Iriza, Maioreanu și care or mai fi. Aici pierderea poate fi mai ușor recuperată de cei puși pe listă de PSD pentru 6 decembrie, altfel personaje relativ ok.
Marcel Ciolacu, bine butonat de Dâncu, a reușit să scape de zeci de grei ai partidului în doar câteva zile. Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu, Ecaterina Andronescu, Liviu Pop, Cătălin Rădulescu, Marian Oprișan, Dăncilă, Carmen Dan și mulți, mulți alții. Unii vor candida din altă parte, alții nu, cert este că vor fi acolo niște lupte din care, pe 6 decembrie, vor câștiga alte partide.