Ecologiștii acuză România că “susține prin ajutoare de stat ilegale o industrie muribundă”
Șase organizaţii de mediu din Uniunea Europeană solicită un plan de restructurare mai ambiţios pentru Complexul Energetic Oltenia.
Organizaţiile spun într-un raport adresat oficialilor Comisiei Europene că planul de restructurare în forma actuală face România mai dependentă de combustibili fosili şi împiedică tranziţia justă a judeţului Gorj.
Principalele critici aduse de organizaţiile de mediu se referă la continuarea exploatării cărbunelui după anul 2030 şi instalarea de noi capacităţi pe bază de gaze fosile care vor deveni active nerecuperabile şi vor îngreuna tranziţia energetică.
„România se află în punctul în care nu îşi mai permite să arunce cu banii pe fereastră, susţinând prin ajutoare de stat ilegale o industrie muribundă şi extrem de costisitoare, industria cărbunelui. Şi nu îşi permite să investească în industria gazelor, care ştim că va avea, în câţiva ani, aceeaşi soartă ca industria mineritului. Dacă înţelegem cu adevărat fenomenul schimbărilor climatice şi vrem să evităm efectele din ce în ce mai puternice ale acestora, atunci este musai ca autorităţile române să investească în energie verde şi curat”, spune Vlad Cătună, coordonator campanie Climă şi Energie la Greenpeace România.
Planul teritorial pentru tranziţie justă a judeţului Gorj, care ar trebui depus în luna iunie, stă sub semnul întrebării pentru că nu există un plan de restructurare finalizat şi aprobat pentru CE Oltenia.
România şi-a luat angajamentul să renunţe la cărbune până în 2032 în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă fără consultări publice şi un calendar clar de închidere.
Organizaţiile non-guvernamentale se vor întâlni luni, 31 mai, cu reprezentanţi ai Comisiei Europene pentru a discuta argumentele lor pentru un plan de restructurare a companiei mai ambiţios. Este vorba de organizațiile CAN Europe, Greenpeace, Bankwatch, Europe Beyond Coal, European Environmental Bureau și ClientEarth.