Datorii de 20 de milioane de lei către UATAA Motru. Ce riscă localnicii!
Sume uriaşe are de recuperat Uzina de Agent Termic de la motreni. Circa 20 de milioane de lei este valoarea datoriilor pe care le au de plătit cei care au rămas în urmă cu plata facturilor la încălzire. O singură asociaţie de proprietari are restanţe de peste două milioane de lei. Singura metodă să-i facă pe oameni să plătească este executarea silită.
Ca să poată trece iarna, societatea a primit de la Guvern, din fondul de rezervă, în jur de 8 milioane de lei. Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din Motru ar putea ieşi chiar din insolvenţă dacă ar încasa datoriile.
Are de recuperat aproape 20 de milioane de lei de la motrenii care nu şi-au achitat facturile la apă şi căldură de aproape cinci ani. „Societatea are bani de combustibil şi fondurile necesare asigurate pentru toată perioada de iarnă. Şi veniturile au scăzut şi atunci oamenii încep să aleagă pe care dintre servicii să le plătească şi pe care să le amâne. Amânarea asta la plată pe o perioadă chiar şi de câţiva ani de zile a determinat intrarea în insolvenţă a societăţii. În ultima perioadă, s-au luat multe măsuri de recuperare. A crescut gradul de încasare şi este un lucru benefic. Ajută societatea să iasă din insolvenţă. Mai avem de recuperat aproximativ 20 de milioane de lei de la populaţie. Sunt convins că vom găsi soluţii să încasăm şi aceşti bani. Societatea, dacă ar încasa banii pentru serviciile pe care le furnizează, nu ar avea absolut nicio problemă”, a explicat primarul din Motru, Gigel Jianu.
În total, UATAA Motru alimentează cu căldură în jur de 5.000 de apartamente din municipiu şi toate instituţiile publice şi şcolile. Administratorul special al UATAA, Eugen Corcoaţă, a explicat că singura măsură care dă roade în recuperarea debitelor este executarea silită. „Datoriile asociaţiilor de proprietari se ridică la suma de 190 de miliarde de lei vechi. Au fost mult mai mari în anii anteriori. Au ajuns chiar la 230 de miliarde în urmă cu cinci ani, când a intrat în insolvenţă societatea noastră. Metodele care au dat rezultate au fost executările. S-a ajuns la 190 de miliarde de lei vechi. Este o muncă foarte anevoioasă, foarte dificilă. Trebuie să mergi în instanţă, trebuie să mergi la executori, durează timp. Sunt oameni care nu au înţeles că trebuie să plătească acest serviciu chiar dacă preţul este cel mai mic din România. Sunt oameni care nu au plătit chiar de ani de zile. Asociaţiile trebuie să facă demersuri pentru recuperarea acestor debite. Noi, la rândul nostru, facem executările către asociaţie, s-au blocat conturi. Am recuperat foarte multe sume, dar mai avem de continuat aceste eforturi”, a mai explicat Corcoaţă.
În plus, susţine Corcoaţă, căldura din Motru este cea mai ieftină din ţară: „Este un serviciu care rezistă dacă oamenii îşi plătesc facturile. Avem 4.900 de apartamente. 80% din piaţă o deţinem noi ca sistem centralizat. Sunt gaze din 2005 în Motru şi alimentarea cu gaze este mai anevoioasă, nu se extinde cu atâta rapiditate, dar la gaze trebuie să-şi plătească, iar preţul este într-o fluctuaţie continuă. În prezent, tot sistemul centralizat este mai benefic. Avem 17 asociaţii de proprietari care înregistrează datorii. Sunt asociaţii care plătesc la nivelul anului 2014”. (M.M.)