Culturile de porumb, calamitate! Primăriile solicită apă cu cisterna
Seceta pedologică s-a instalat şi la nivelul judeţului Gorj, asta înseamnă că rezerva de apă din sol are valori scăzute. În momentul de faţă, zeci de mii de hectare cu porumb şi floarea soarelui sunt compromise, iar specialiştii se tem că, dacă nu va ploua până la sfârşitul săptămânii, culturile vor fi calamitate în proporţie de 100%. Primarii au început să ceară Instituţiei Prefectului să aducă apă cu cisternele. Asta pentru că fântânile şi pâraiele au secat, iar oamenii nu mai au nici măcar apă potabilă.
Gorjenii care au semănat grâu sunt mult mai norocoşi decât cei care se bazau pe recolta de porumb. “La nivelul judeţului Gorj, dacă ne referim la culturile de cereale păioase semănate în toamna anului 2014, am avut o suprafaţă de 11.223 de hectare, suprafaţa ce mai importantă a fost ocupată de grâu- 9.365 de hectare, urmată de triticale 1555 de hectare şi orz- 303 hectare. Aceste suprafeţe au fost recoltate, treierate, aceste culturi s-au dezvoltat bine, iar producţiile au fost destul de bune. Am avut o medie de 3300-3400 kg/hectar”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole.
Odată cu instalarea secetei au început să apară problemele pentru agricultori. „Din păcate la cultura porumbului şi cultura de floarea soarelui nu putem spune acelaşi lucru ca la cerealele păioase. Este semănată o suprafaţă de peste 61.000 de hectare cu porumb, la nivelul judeţului, iar cu floarea soarelui – 80 de hectare, semănată la nivelul comunei Brăneşti. Din cauza lipsei precipitaţiilor s-a instalat această secetă pedologică, iar la ora actuală jumătate din culturi sunt aproape de a ajunge la calamitate. Dacă până la sfârşitul lunii, inclusiv săptămâna aceasta pe care o mai avem, nu plouă, vom avea probleme 100% cu aceste culturi, mai ales în sudul judeţului, unde n-a plouat de aproape două luni”, a precizat Dan Tănăsescu.
Alertă în patru comune din Gorj
Autorităţile din patru comune se confruntă că o stare de alertă, după ce gorjenii din mai multe sate rămas fără apă potabilă. Este vorba despre comunele Băleşti, Scoarţa, Crasna şi Bălăneşti. Potrivit reprezentanţilor Instituţiei Prefectului, cetăţenii din Băleşti au început deja să primească apă cu cisterna. Subprefectul Sorin Arjoca a cerut primarilor să asigure apă alternativ localnicilor. „Am avut un Comitet Extraordinar pentru Situaţii de Urgenţă, s-a decis ca acolo unde sunt probleme să se stabilească un program foarte clar, unde va fi nevoie vom da cursul solicitărilor primarilor pentru a asigura apa menajeră cu autospecialele. La Băleşti este principala problemă unde alimentăm cu apă şi noi, dar şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă întrucât au şi dânşii o cisternă. Se pare că o să fie probleme la Crasna, Bălăneşti şi Scoarţa, deocamdată nu am primit nimic oficial. Suntem pregătiţi, dar deocamdată nu am primit solicitări în acest sens. Sperăm totuşi că oamenii se gospodăresc, iar autorităţile să distribuie apa alternativ”, a declarat Sorin Arjoca.
CENTRALIZARE
Autorităţile judeţului au cerut primăriilor să comunice suprafeţele de culturi calamitate. „S-a instalat deja seceta pedologică în agricultură şi am solicitat tuturor Comitetelor Locale să analizeze şi să ne comunice dacă sunt culturi distruse în totalitate sau parţial în vederea solicitării, la nivel centralizat, de fonduri de la Uniunea Europeană”, a precizat subprefectul Arjoca.