Cioloş către fermieri: Piaţa există, trebuie să mergi să o cauţi

Fondatorul Mişcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloş, a stat de vorbă, la Viscri, cu peste 50 de localnici, fermieri, antreprenori şi reprezentanţi ai GAL-urilor, despre problemele din agricultură, dar şi despre schimbările pe care aceştia doresc să le vadă în domeniu.

Pe de-o parte, cei care au luat parte la dezbatere s-au plâns de birocraţia cu care s-au confruntat în instituţiile publice, de numeroasele adeverinţe care li se cer în momentul în care fac solicitări către stat, de faptul că unii dintre ei nu înţeleg „limbajul de lemn“ al legislaţiei privind accesarea fondurilor europene, de faptul că veniturile din agricultură vin, în principal, din subvenţii, de faptul că banii în Viscri nu vin din vânzarea produselor, dar şi de faptul că nu găsesc oameni pe care să îi angajeze sau cei care se arată disponibili pentru un post au pretenţii foarte mari.

De cealaltă parte, Dacian Cioloş le-a transmis faptul că aceştia trebuie să îşi dorească, în primul rând, să îşi vândă produsele mai bine, lucru care nu poate fi atins decât în urma unor asocieri: „Noi importăm mai mult decât exportăm în unele sectoare. Nu folosim atât de bine piaţa de desfacere. Eu vă spun un lucru: am văzut toate ţările din Uniunea Europeană. Sunt câteva puternice în agricultură – Germania, Franţa, Olanda, Italia, Spania, chiar şi Polonia. Uitaţi-vă în toate ţările astea care e procentul de organizare a agricultorilor în asociaţii. Oamenii au înţeles că nu există altă soluţie să îţi întăreşti puterea de negociere decât prin asociere”.

În acest sens, Dacian Cioloş a declarat că fermierii au la dispoziţie două variante prin care pot ieşi câştigători, deşi niciuna dintre aceste soluţii nu este suficient valorificată în România: „Sau negociind un preţ bun când te asociezi, la un preţ standard, sau să procesezi tu laptele, să îi dai tu valoare adăugată (…) Eu aş face două lucruri: aş veni cu scuturile de impozit pentru toţi cei care se înregistrează legal cu producţia lor agricolă. pentru câţiva ani şi aş finanţa, dacă e cazul, şi cu 100% din bugetul de stat salarii pentru specialişti în procesare şi marketing. Organizarea nu o să o facă nimeni în locul dumneavoastră. Dacă cineva vă asociază, cel care vă asociază va lua şi marja de profit. Dacă lăptăria vă asociază, acolo o să ajungă profitul. Piaţa există, trebuie să mergi să o cauţi”.

Vizualizări: 541

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: