CE Oltenia propune 5000 de disponibilizări. Ce spun sindicatele!

Administrația CE Oltenia și-a propus să dea afară circa 5000 de salariați până în 2020, cei mai mulți dintre mineri și energeticieni urmând să fie trimiși acasă în 2016 și 2017. Mai mult, trei cariere vor fi închise în următorii ani din cauza lispei fronturilor de lucru, iar un grup energetic va fi trecut în conservare. Cariera Husnicioara își va închide porți din iulie, minerii de aici fiind primii afectați de aceste disponibilizări. Sindicatele anunță că nu sunt de acord cu aceste disponibilizări și că nu vor semna niciun acord cu administrația.

 Conducerea executivă a CE Oltenia a chemat miercuri, 27 aprilie, sindicatele la o ședință informativă privind planul de redresare al companiei pe patru ani. Cei din Directorat le-au adus la cunoștiință liderilor federațiilor reprezentative la nivel de sector ce planuri au în ceea ce privește salariații pe viitor. Veștile au fost din cele mai proaste. Sindicaliștii spun că nu vor accepta acest plan de disponibilizări eșalonate. "Legat de disponibilizări, ni s-a prezentat un plan pe patru ani. Planul e sumbru: 2000 de disponibilizări anul acesta, 2000 la anul și pentru restul câte 400 pe fiecare an. Asta este ceea ce vor ei. Acum, ce o să facă nu știu... Noi nu o să acceptăm treburile acestea. Eu vorbesc în numele Univers și spun că nu suntem de acord decât cu 2 ani cu venit de completare și plăți compensatorii. Adică circa 500. La anul, în 2017 de unde o să scoată 2000? Că nu mai este niciunul pensionabil, dacă îi prind pe toți acum. Deci cam 5000 de disponibilizați. A rămas ca în tren", a declarat Adrian Marciuc, prim-vicepreședintele Federației Univers.

Rămâne de văzut dacă CE Oltenia va reuși să convingă sindicatele să semneze acte adiționale la Contractul Colectiv de Muncă (CCM). În situația în care un reprezentant titular al unei federații nu va semna, aceste disponibilizări nu vor putea fi făcute. 

        Capacități închise

Conducerea CE Oltenia și-a propus să închidă și câteva unități miniere în următoarii ani, lucru ce va fi comunicat și la comisia de lignit a Ministerului Energiei care va avea loc joi, 28 aprilie. Sindicaliștii care au luat parte la discuția cu șefii din CE Oltenia spun că UMC Lupoaia se va închide pe 1 ianuarie 2019, UMC Rovinari Est, respectiv exploatările Poiana și Gârla, urmând să fie trecute în închidere și conservare în 2020 iar UMC Peșteana în 2023. Practic, atunci va fi epuizată rezerva de cărbune a acestor unități miniere de pe suprafețele pentru care CE Oltenia deține licență de exploatare. Cariera mehedințeană Husnicioara va fi închisă din luna iulie a acestui an, dat fiind faptul că a rămas fără beneficiar. Totodată, grupul energetic nr. 8 de la Termo Ișalnița va fi trecut în conservare.          

NEGOCIERI

Sindicatele și administrația CE Oltenia se vor întruni după Paști într-o primă rundă de negocieri pe seama planului de concedieri colective. Ședința a fost stabilită, în principiu, pentru data de 9 mai. 

Vizualizări: 4,871

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: