CE Oltenia face mişto de conducerea ITM sau ITM de sindicate?

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj dă în continuare liber la abuzuri celor din administraţia Complexului Energetic Oltenia. Sindicatele au sesizat Inspecţia Muncii cu privire la faptul că administraţia modifică organigrama fără consultarea sindicatelor, dar şi că sindicatele nu sunt invitate la şedinţele de Directorat şi Consiliul de Supraveghere, aşa cum prevede Contractul Colectiv de Muncă. Sesizarea a ajuns la ITM Gorj, care a constatat, în baza răspunsului CE Oltenia, că organigrama nu a fost modificată şi că administraţia s-a întâlnit de 24 de ori cu sindicatele. Asta în condiţiile în care directorii vorbesc zilnic în presa locală despre modificarea organigramei, despre trimiterea în producţie a economiştilor, despre concedierea juriştilor etc. Este de notorietate şi faptul că sindicatele nu sunt invitate la şedinţele de Directorat şi CS, dar ITM Gorj se face că nu vede că administraţia CE Oltenia se referă la cu totul altfel de întâlniri, cum ar fi cele de Comisie Paritară. „Fac mişto de 19 mii de salariaţi“, este concluzia liderilor sindicali, deşi nu ar fi exclus nici să fie luaţi la mişto chiar cei de la ITM Gorj, date fiind răspunsurile trimise în bătaie de joc de Complexul Oltenia.

Sindicaliştii FNME au solicitat Inspecţiei Muncii verificarea modului de reorganizare a CE Oltenia şi au acuzat faptul că nu sunt invitaţi la şedinţele Directoratului şi ale Consiliului de Supraveghere, aşa cum se specifică în Contractul Colectiv de Muncă.

Sesizarea a ajuns la ITM Gorj, care a făcut verificări din birou, solicitând explicaţii în scris de la conducerea complexului. Conform răspunsului dat de conducerea CE Oltenia reiese faptul că liderii sindicali au fost invitaţi la 24 de întâlniri. Pe baza răspunsului dat de CE Oltenia, ITM Gorj transmite că cele sesizate de FNME nu s-au confirmat în urma anchetei. „Din documentele prezentate şi înaintate de către angajator a rezultat faptul că nu au intervenit modificări în organigramă, de asemenea, conducerea a iniţiat 24 de întâlniri cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale, şi tot din documentele prezentate, reprezentanţii sindicatelor au fost convocaţi şi informaţi cu privire la propunerile pentru ordinea de zi a şedinţei ce s-a desfăşurat în 13.11.2013. Sunt documente care au fost puse la dispoziţie de Complexul Energetic Oltenia, materialul este mult mai amplu, a fost trimis către Inspecţia Muncii în atenţia inspectorului general de stat, urmând ca dânsul să facă un material, în scris, Federaţiei Mine Energie. Prin documentele puse la dispoziţie de către CEO rezultă că au fost consultaţi şi că nu s-au făcut modificări până în prezent”, a spus George Romanescu, inspectorul general al ITM Gorj.

“Fac mişto de 19 mii de oameni”

Liderii sindicali spun că răspunsul dat de conducerea CE Oltenia era unul de aşteptat şi că întâlnirile la care făcea referire administraţia în clarificările transmise către ITM Gorj nu sunt decât şedinţele Comisiei Paritare, nicidecum cele ale Directoratului sau ale Consiliului de Supraveghere.  „Ei confundă o întâlnire pe care o convoacă dânşii pentru discuţia surzilor cu o informare care se face instituţional. Informarea instituţională se face în momentul în care sunt luate măsuri care vizează modificări în salariu, în normativ, în alte chestiuni care vizează salariaţii. Să ne informeze şi pe noi şi salariaţii, într-un anumit termen, înainte. Au impresia că dacă ne întâlnim în Comisia Paritară, care discută numai unele probleme, şi de regulă am discutat numai ajutoarele sociale, facem dialog, şi ne informează foarte mult. Erau obligaţi în momentul în care discutau situaţia economică socială, profesională a salariaţilor să ne invite în comitetul director sau în Consiliul de Supraveghere, niciodată n-au făcut chestia asta. Aşa răspund dânşii, cum le convine, evaziv”, a comentat Dumitru Pârvulescu, vicepreşedintele FNME. 

Totodată, vicepreşedintele Federaţiei Mine Energie spune că nu este singura „confuzie“ pe care o face conducerea CE Oltenia. “Au confundat rezultatele economico-financiare, care înseamnă profit sau pierdere, cu indicatorii de management general al unei unităţii. E o chestie de doi lei. Nu că fac mişto de noi, fac mişto de 19 mii de oameni. Ceea ce ne prezintă ei, noi arătăm la oameni, vă daţi seama ce bucuroşi sunt când văd cu ce atitudine vine administraţia la negocieri” , a mai spus Dumitru Pârvulescu.

Liderul sindical de la Peşteana a mai spus că au fost făcute modificări în organigramă în aprilie, iar acum există intenţia de reducere a posturilor. „Şi reducerea posturilor TESA nu înseamnă altceva decât modificare de organigrame“, încheie Pârvulescu.

Vizualizări: 209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: