CE Oltenia, acuzat că face contracte de energie cu dedicaţie
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) se află în proces cu operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale OPCOM, motivul fiind contracte de vânzare de energie ale CE Oltenia din anul 2014. Compania din Gorj, condusă pe atunci de Laurenţiu Ciurel, este acuzată că încerca să vândă energie incluzând în contracte clauze discriminatorii şi cu dedicaţie. Sunt invocate două contracte, dar nu se ştie cine urma să fie cumpătătorul, deoarece licitaţiile au fost anulate.
OPCOM a acţionat ANRE în judecată, dar a câştigat în primă instanţă. Motivul pentru care au ajuns în instanţă porneşte de la CE Oltenia.
Procesul a fost deschis de OPCOM în urma unei amenzi aplicate de ANRE, în sumă de 40 de mii de lei, în data de 11 septembrie 2014. Prin acest proces, OPCOM cere anularea procesului-verbal de contravenție, însă pe parcursul procesului în discuţie apare şi CE Oltenia. OPCOM a câștigat procesul deoarece a respectat procedura, însă iasă la iveală procedura de vânzare de energie a CE Oltenia. Totodată, pare de înțeles și atitudinea celor din ANRE și OPCOM față de comportamentul șmecheresc al foștilor șefi de complex.
Contracte cu viitoare decizii ale Guvernului Ponta
Instanţa a reţinut că la data de 13 mai 2014, OPCOM a publicat pe site, pe piața centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică (PCCB), în cadrul unei sesiuni de licitație publică, ofertele de vânzare de energie de la CE Oltenia, care „cuprind informații care induc semnale de preț și de durată contractuală distorsionate, clauze contractuale discriminatorii care se adresează unui număr redus de participanți la piață, precum și clauze contractuale de condiționare a vânzării de realizarea unui export, încălcând prevederile legale în vigoare“.
Cele două oferte care ar fi fost supuse licitaţiei publice pe 20 mai au fost ulterior anulate, nu se ştie de ce. ANRE a identificat în aceste contracte ale CE Oltenia elemente care conduc la concluzia că ofertele în speță sunt neconforme cu prevederile legislației aplicabile, se arată în motivarea instanţei. Preţul de vânzare era de 194 de lei şi includea „componentă ATC pe zona de vest și taxa de cogenerare". Introducerea suplimentară a celor două componente generează semnale eronate asupra prețului de referință pe PCCB din perioada respectivă, care pot influența negativ deciziile privind ofertele de preț din piață. Mai mult, specificarea „componentei ATC" reprezintă condiționarea participării și la licitațiile de alocare a capacității de interconexiune și respectiv posibilitatea încheierii unor contracte de export cu parteneri străini. Aceste solicitări reduc numărul participanților şi încalcă principiul nediscriminării prevăzut în Legea nr, 123/2012, se mai arată în motivarea sentinţei.
Mai departe, contractul CEO avea o clauză ce depindea de un act normativ ce ar fi urmat să fie aprobat de Guvernul României, condus de Victor Ponta, care să prevadă eliminarea taxei de cogenerare de la export. În plus, cerea denunțarea contractului fără obligaţia vreunei despăgubiri. Dacă acel act normativ nu ar fi fost aprobat, atunci contractul respectiv ar fi fost valabil doar două luni, iar oferta era pe perioada iulie - decembrie. Ca urmare, ofertele CE Oltenia nu ar fi trebuit să fie acceptate pentru tranzacționare de către OPCOM, credea ANRE, dar instanța nu i-a dat dreptate.
PROCES
Şi ANRE şi OPCOM au făcut apel după decizia dată de instanţă în data de 29 decembrie 2015, iar procesul continuă la Tribunalul București. Până acum nu a fost dat termen, recursul fiind făcut în septembrie 2016.