Când ar putea dispărea mirosul din jurul gropii de gunoi
Amenințată cu noi amenzi și chiar cu suspendarea autorizației de funcționare, firma de salubritate care administrează groapa de gunoi din Târgu Jiu vine cu promisiuni pentru localnicii afectați de mirosul degajat de resturile depozitate la marginea orașului. Urmează să facă o investiție care va ajuta la îmbunătățirea calității aerului, dar primele efecte se vor simți abia în câteva luni.
Până atunci, localnicii din apropiere se plâng că nu mai pot rezista nici măcar în case. Aerul devine insuportabil și mulți spun că au fost nevoiți să plece de acasă din cauza mirosului. “Nu mai poți să reziști nici în casă. Iarna nu mirosea atât de tare. Nici nu vreau să mă gândesc ce va fi la vară. Mi-am luat copilul și am plecat într-o zonă cu aer curat. E imposibil să stai în casă atunci când miroase foarte tare. E miros de la tratarea levigatului. Miroase foarte puternic și în localitățile învecinate”, a spus o localnică. „Stăm cu geamurile închise. Avem scotch la geam, la uși. Nu ai cum să reziști. Este îngrozitor! Efectiv suntem disperați și nu știm ce să mai facem. Miroase deja până în centrul orașului”, a spus o altă localnică.
Prefectul județului Gorj a arătat cu degetul spre autoritățile de mediu pe care le acuză că nu au tratat problema cu seriozitate. „Am constatat că a fost tratată cu o anumită lejeritate de către autoritățile de mediu problema în sine. Am încercat să schimb această atitudine și cred că s-a văzut prin numărul de măsuri și sancțiuni, dar nu este de ajuns. Trebuie o implicare mult mai bună. Trebuia să realizeze o investiție referitoare la o stație de ardere a gazelor produse prin descompunerea deșeurilor, fapt care nu s-a realizat nici în momentul de față. Deci cumva acea autorizație nu este respectată”, a reacționat prefectul județului Gorj, Cosmin Pistol.
Investiția despre care vorbește prefectul și care ar fi trebuit să fie gata abia acum urmează să se facă. Efectele se vor simți însă în câteva luni. „Odată cu arderea acestui gaz de depozit, practic sunt neutralizați compușii urât mirositori. Aș intenționa să avansez un termen care poate vi se pare foarte lung, dar undeva până la jumătatea acestui an s-ar putea să vorbim de o îmbunătățire a calității aerului. Lucrăm, în momentul de față, la proiectare. Este într-un stadiu foarte avansat. În paralel, lucrăm la achiziții și la partea de avize necesare obținerii autorizației de construire”, a declarat directorul Polaris Târgu Jiu, Marius Bălan.
Autoritățile au căutat soluții. Până acum, n-au găsit nicio altă groapă de gunoi dispusă să preia deșeurile din Gorj. Rămâne de văzut pentru cât timp vor mai fi aduse în Târgu Jiu tonele de gunoaie din județul Alba. „Dacă mâine s-ar închide acest depozit din Târgu Jiu, depozit care deservește tot județul Gorj, vom avea o problemă cu deșeurile din acest județ. Am făcut adrese către cei din județele învecinate să ne primească cu deșeurile. Din păcate, am primit răspunsuri negative. Unele depozite sunt închise, altele nu sunt funcționale, altele sunt făcute pe fonduri europene și nu permit acest lucru. Încă se mai aduc deșeuri din Alba. Vedem ce se va întâmpla cu aceste deșeuri. Noi sperăm să nu se mai aducă în viitorul apropiat. Nu respectă ce are de făcut, îl închidem, dar ce facem șase luni dacă nu avem unde să ducem deșeurile. Închipuiți-vă municipiul Târgu Jiu, de exemplu, plin de deșeuri”, a spus Luis Popa, directorul Serviciului de Gestionare a Deșeurilor Gorj.
În doar câteva luni, firma de salubritate s-a ales cu amenzi drastice. Trebuie să urmeze un nou plan de măsuri, iar săptămâna viitoare va fi verificată din nou. „Noi am demarat mai multe controale și am încercat, prin tot ce ne permite legislația, să constrângem acest operator economic să facă tot ce îi stă în putință pentru combaterea acestui disconfort olfactiv. În ultimele șase luni, au fost aplicate sancțiuni în valoare de 400 de mii de lei și s-au efectuat câte două, trei controale pe lună”, a spus Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.