Aproape omorâtă după ce asistenta i-a greşit grupa sanguină
Momente de groază pentru o pacientă a Spitalului de Urgență din Târgu Cărbunești, după ce o transfuzie sanguină i-a fost făcută acesteia fiind folosită o altă grupă de sânge decât cea pe care femeia știa că o are dintotdeauna. Precizările sale privitoare la grupa reală de sânge au fost ignorate de personalul medical, care a făcut propriile analize pentru a determina grupa de sânge, femeia simțind însă cum fiecare picătură intrată în corpul său îi face și mai rău, asta până a țipat să-i fie tras acul din mână, lucru care, dacă nu s-ar fi întâmplat, i-ar fi adus moartea.
Elena Iriza are 62 de ani și a fost contabilă toată viața, o anemie pe care o resimțea din plin determinând-o să meargă până la spitalul din Târgu Cărbunești și să întrebe ce se poate face pentru a se simți mai bine. Femeia a aflat de la personalul medical al unității că ar avea, printre altele, mai puțin sânge în corp decât i-ar trebui și, ca urmare, a fost asigurată că problema ei se rezolvă cu o transfuzie. Pacienta nu a crezut însă o clipă că lucrurile se vor complica foarte mult pentru ea și că viața ei va atârna de un fir de păr.
„I-am spus asistentei ce grupă de sânge am, ea a spus o altă grupă, că zicea că așa i-a ieșit la analize, după care mi-a pus perfuzia și a dat drumul la sânge. La scurt timp a început să mi se umfle mâna, după care mi-a amorțit capul și spatele, de nu mai puteam să respir. Simțeam că sunt prinsă ca între fiare și am strigat tare la ea să îmi scoată perfuzia din mână că altfel eu mor. A scos-o și imediat a țâșnit sângele din mâna mea ca din gâtul porcului când îl tai la Crăciun. M-au luat apoi, m-au dus la Terapie Intensivă și m-au ținut acolo mai multe zile”, povestește femeia, care cere să i se facă dreptate.
Putea să moară
Incidentul s-a produs în prezența nurorii femeii, care s-a mirat și ea cum de i s-a schimbat soacrei sale grupa sanguină dintr-o dată. „Știam că are A2 și i-a spus că are B3. A zis asistenta că se mai întâmplă în unele cazuri să se schimbe grupa în timpul vieții, după care cu B3 i-a făcut transfuzia”, spune nora pacientei.
Elena Iriza s-a dus acum la spital să ceară socoteală celei care era s-o bage în mormânt, conducerea unității sanitare recunoscând că a avut o discuție cu asistenta medicală pentru a vedea dacă femeia are motive să se plângă sau nu. „Verbal ne-a spus că a fost un accident la acea transfuzie, dar că ea a făcut ce trebuia. A întrerupt transfuzia și a dus-o pe doamna în Terapie. Accidentul nu ar fi fost generat de vreo greşeală a dânsei”, a explicat, ieri, directorul medical Elena Vlad.
Cazul respectiv a intrat și în atenția Centrului de Transfuzii Sanguine Târgu Jiu, care, oficial, nu a fost informat despre incidentul relatat, conducerea centrului aflând de la jurnaliști despre problema reclamată de Elena Iriza. Directoarea Maria Cazan spune că o eventuală încurcătură a grupelor sanguine nu poate avea repercusiuni grave la un pacient decât dacă persoana respectivă primește o cantitate mare din sânge diferit de al său. ”Nici nu vreau să mă gândesc la ce se poate întâmpla într-o asemenea situație. Nu mi-aș dori să se întâmple așa ceva pentru că poate să apară simptomatologie de accident post transfuzional, cu frisoane, cu febră, o insuficiență renală. Dar nu se poate întâmpla așa ceva pentru că pungile cu sânge sunt sortate, sunt bine etichetate încât e greu să faci confuzii care să aibă efecte negative asupra pacientului”, spune Maria Cazan.