Alexandru Doru Şerban, o viaţă închinată documentării

Autor a peste 40 de cărţi despre istoria judeţului Gorj, preşedinte al Asociaţiei Umoriştilor din Gorj, dar şi al Asociaţiei Documentariştilor Gorjeni, Doru Şerban este înainte de toate un târgujian a cărui viaţă a fost plină de evenimente culturale şi împliniri. În prezent, celebrul scriitor se pregăteşte de o nouă carte, „Istoria Partidelor Politice din Perioada Actuală”.

Atracţia pentru cercetare a avut-o încă din timpul Facultăţii de Filologie de la Craiova când a început să culeagă material folcloric colindând multe din satele Gorjului. Materialul cules a fost ulterior valorificat de profesoara sa de folclor literar într-o revistă a universităţii dar şi în revista de Etnografie şi Folclor. „Colindând satele am prins plăcerea de a discuta cu oamenii, e mare satisfacţie să vezi bagajul lor sufletesc deosebit, iar în aceea perioadă încă mai existau destui bătrâni, depozitari de tradiţii, de material etnofolcloric. Am strâns toate aceste materiale, le-am publicat, iar altele au rămas în arhiva mea personală şi peste ani le-am valorificat”, a declarat Doru Şerban, documentarist. Până în prezent a publicat 44 de cărţi în care a ilustrat toată istoria spirituală a Gorjului şi asta pentru că a scris despre personalităţile gorjeneşti, despre oameni care au fost în diferite locaţii din Gorj reuşind în acest fel să facă şi o istorie a localităţilor gorjeneşti. „În acest moment lucrez la cea de-a 45-a carte în care este vorba de partidele politice din perioada actuală. Este un proiect al meu de a acoperi nevoia de cunoaştere din toate domeniile vieţii. În mare parte am reuşit fiindcă multe din aceste cărţi pe care le-am scris se regăsesc în bibliografia unor sinteze naţionale, unor teze de doctorat. Este o mândrie pentru mine”, a precizat Doru Şerban.

Premiu naţional pentru etnografie

Meritele i-au fost pe deplin recunoscute cu atât mai mult cu cât Doru Şerban este câştigătorul a mai multor premii naţionale. „Am obţinut premiul naţional pentru etnografie şi folclor iar recent, pentru cartea „Revoluţia din 1989 în judeţul Gorj”, am obţinut premiul Societăţii de Ştiinţe din România. Au fost acordate numai şapte premii şi unul dintre ele a fost obţinut de mine”, a declarat Doru Şerban. Recunoaşte că în realizarea ultimei cărţi a întâlnit destul de multe obstacole legate de obţinerea documentelor veridice din aceea perioadă. „În realizarea unei cărţi documentare este nevoie de documentele veridice din perioada respectivă iar aceste documente se completează cu alte date culese de la oameni care au participat la evenimente. Pentru mine asta este o istorie trăită dar este nevoie de discuţii cu oamenii care au fost în evenimentele respective, au creat partidele, fiindcă majoritatea dintre ei trăiesc. Vreau să spun că este o perioadă tulbure şi în privinţa documentelor pentru că nu mai există arhive la partide, oamenii au reţinut puţin din ce au realizat la partidele politice, unii au fost voiajori de la un partid la altul”, a declarat Doru Şerban. Lucrând zece ani în învăţământ şi peste 25 de ani la Parchetul Judeţean Gorj, Doru Şerban a fost dintotdeauna un umorist din fire, publicând mai multe cărţi umoristice încă din timpul când lucra ca secretar-şef la Parchetul Judeţean Gorj. Doru Şerban se mai poate lăuda cu un merit şi anume acela de a fi printre primii iniţiatori ai Sărbătorii Narciselor, el fiind născut în localitatea Preajba. Familist convins, Doru Şerban îşi petrece în prezent majoritatea timpului alături de nepoţica sa căreia vrea să-i transmită pasiunea pentru cercetare ştiinţifică.

Vizualizări: 264

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: