Vânzarea și înmatricularea auto se vor realiza de pe mobil

Președintele României a promulgat legea prin care vânzarea și înmatricularea unui vehicul se vor putea face de pe telefonul mobil. Acestea se vor putea efectua prin intermediul unei aplicații online gestionate de Ministerul de Interne (MAI).

Klaus Iohannis, președintele României, validat Ordonanța de Urgență a Guvernului 38/2023, document care aduce o serie de modificări și completări în ceea ce privește serviciile publice electronice de înmatriculare auto.

Actul normativ adoptat de Parlament și promulgat de Președinte creează cadrul legal pentru dezvoltarea unei aplicații care să permită cetățenilor efectuarea unor operațiuni de pe propriul telefon sau calculator.

Prin intermediul aplicației, cetățenii vor putea să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate și să radieze un vehicul, informează ProMotor. Astfel, oamenii nu vor mai fi obligați să se deplaseze la sediul serviciilor de înmatriculare.

Aplicaţia va fi gestionată de Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări (DGPCI) din MAI.

Aceasta va permite cetăţenilor să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului şi, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică. Practic, cetățenii vor putea încărca în aplicație documente necesare operaţiunilor de înmatriculare, transcriere a dreptului de proprietate, radiere din circulaţie şi declarare sau radiere din evidenţele fiscale.

Înmatricularea unui vehicul se face acum în baza datelor de identificare ale acestuia și ale proprietarului. Dacă are toate actele în regulă, îi va fi eliberat un certificat de înmatriculare și plăcuțe de înmatriculare pentru vehicul.

Codul rutier stabilește că proprietarii de vehicule sunt obligați să înscrie oficial mașina, la Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) înainte de a o pune în circulație. În cazul mașinilor noi, e suficient să prezinți autorităților o serie de acte ale mașinii și ale proprietarului. Dar, pentru a înmatricula o mașină la mâna a doua, din import, trebuie să mergi cu ea și la RAR (Registrul Autor Român). Aici se va verifica istoricul și toate datele de identificare ale mașinii. Astfel, se va constata dacă are componente neomologate sau dacă seriile din cartea mașinii corespund cu cele de pe motor, șasiu și caroserie.

Vizualizări: 1,687

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: