USL-ul și folclorul

Două întâmplări, două anturaje diferite.

Primul, cu niște prieteni la un restaurant. Revedere de grup, unii nu se mai întâlniseră de ani buni. Cu ocazia asta și-au amintit și că nu-și mai plătiseră niște datorii, tot de ani buni, de unde și reticența în a da ochii cu creditorul pe această perioadă. Problema a apărut la calcularea datoriilor. După adunarea tuturor banilor de țigări, de femei și de altele cu care se împrumutaseră unii pe alții în tinerețe, prin cămin, s-a ajuns la rezultate complet diferite. Unul stabilește că celălalt are să-i dea 4 milioane. Celălalt reacționează violent: ”Eu ție patru milioane?! TU ai să-mi dai mie 2 milioane!”. La care un neutru de pe margine reacționează: ”I-auziți la ăsta, ăla zice că are de primit bani de la el și el spune că dimpotrivă, are să-i dea. O arde uselist!”.

A doua întâmplare a avut loc în timpul unui joc de societate tip strategie, de ăsta de societate, pe tablă, la beri. Un fel de poker pentru homosexuali, adică pe care-l poți juca și cu prietena. Alți băieți decât cei din prima poveste, din altă categorie socială chiar. Și un băiat n-avea oi. Îi trebuiau oi ca să-și construiască o așezare și alt băiat avea monopol pe pășuni și pe oi, un fel de Gigi Becali. Nervos că Gigi Becali nu-i dă oi la un preț avantajos, cel cu nevoia s-a supărat și-a zis: ”Băi, dar de ce ***** mă-sii îmi trebuie mie oi ca să-mi fac oraș?! Eu vreau să-mi fac fără oi! Uitați aici piatră, cărămidă și lemn, dați-mi orașul!” Ceilalți protestează: ”Dar așa e regulamentul jocului, îți trebuie și oi”. Ăsta nimic, că el face fără oi, că oile n-au logică. Într-un târziu, chiar siluitorul regulamentului decretează: ”N-am oi, asta e, fac ca USL-ul!”.

Intratul în folclorul urban e complicat, se realizează greu și, de obicei, e nevoie de intervale de timp mult mai mari. USL-ul a reușit să penetreze această piață în doar câteva luni. Deci, dacă e să rămână Băsescu la Cotroceni, pot spune măcar că n-au pierdut tot: și-au asigurat nemurirea și locul deloc de invidiat în cărțile de istorie, la secțiunea ”cele mai penibile dictaturi eșuate”.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: