Universitatea „Brâncuşi“ îşi alege un nou rector
Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu îşi va alege rectorul în perioada 1 decembrie 2011- 15 martie 2012. Iniţial cadrele didactice şi studenţii din universitatea târgujiană vor alege modalitatea de desemnare a rectorului. În acest sens, luna viitoare va fi organizat un referendum, în urma căruia se va decide dacă rectorul va fi ales prin concurs sau pe bază de alegeri generale. Mandatul rectorului Adrian Gorun se va finaliza, urmând ca din iarnă să fie desemnat următorul rector pe o perioadă de patru ani.
Profesorii universitari şi studenţii cu drept de vot vor decide în urma referendumului din 27 iunie dacă rectorul va fi ales pe bază de concurs public sau pe bază de alegeri generale prin vot secret. La nivelul universităţii târgujiene s-a mai organizat un referendum de acest gen, în urma căruia s-a stabilit ca rectorul să fie ales prin vot. Între timp însă a fost emis un Ordin al Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului care reglementează această procedură, motiv pentru care referendumul va fi reluat. Locaţia în care se desfăşoară votarea pentru referendumul universitar organizat în data de 27 iunie este sediul Facultăţii de Inginerie. Buletinele de vot vor fi tipărite de Ministerul Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Dezbateri
În zilele de 23, 27 şi 31 mai vor fi organizate dezbateri publice asupra referendumului pentru alegerea modalităţii de desemnare a rectorului si a implicaţiilor ce decurg din acesta. La acestea, alături de echipa ministerială a fost invitat şi Daniel Funeriu, Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, care, potrivit reprezentanţilor universităţii, ar trebui să vină mai des prin instituţiile de învăţământ superior. „Ar trebui să facă mai multe drumuri prin universităţile din ţară pentru a vedea ce probleme au oamenii cu privire la legea educaţiei”, spune Liviu Neamţu, prorectorul UCB. Desemnarea rectorului va avea loc în perioada cuprinsă între 1 decembrie 2011 şi 15 martie 2012, iar mandatul va fi de patru ani, în intervalul 2012-2016. „Mandatele tuturor rectorilor din ţară expiră, atât din universităţile de stat, cât şi din cele particulare şi începe încă o perioadă de patru ani. Procedura de desemnare a rectorului se stabileşte însă cu şase luni înainte”, explică Liviu Neamţu.
CE SPUNE LEGEA
„Modalitatea de desemnare a rectorului universităţilor de stat şi particulare se stabileşte prin votul universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din senatul universitar şi din consiliile facultăţilor. Tema supusă referendumului universitar este stabilirea opţiunii pentru una dintre cele două modalităţi de desemnare a rectorului, pe baza de concurs public sau pe baza de alegeri generale, prin vot universal, direct, secret si egal”.