Termen limită pentru plata impozitului pe activităţi agricole
Gorjenii care realizează venituri din activităţile agricole mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru a plata integrală a impozitului pe venit şi a contribuţiilor de asigurări de sănătate. Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj, sancţiunile pentru cei care se sustrag de la plata impozitului vor ajunge până la impunerea din oficiu.
Aproximativ 2.500 de gorjeni şi-au depus la Fisc declaraţiile pe venitul realizat în agricultură. Dacă până la data de 25 octombrie au avut posibilitatea de a plăti prima tranşă a impozitului, până pe data de 15 decembrie vor trebui să-şi achite integral impozitului pe anul 2013. Fermierii care se sustrag de la plata dărilor riscă să fie executaţi silit.
Pragurile minime pentru care se aplică impozitarea sunt: 2 ha în cazul cerealelor, plante oleaginoase, sfeclă de zahăr sau cartofi; 0,5 ha legume de câmp; 0,2 ha legume în spaţii protejate; leguminoase pentru boabe - până la 1,5 ha; pomi pe rod - până la 1,5 ha; vie pe rod-până la 0,5 ha, flori şi plante ornamentale-până la 0,3 ha. În sectorul zootehnic pragul de impozitare pleacă de la 3 vaci şi tot atâtea bivoliţe, iar regula depunerii declaraţiei se aplică şi pentru efective de peste 50 de oi, 25 de capre, 6 porci, 75 de familii de albine şi 100 de păsări.
Fermierii care nu şi-au depus Declaraţia 221 la timp şi obţin venituri din activităţile agricole sunt pasibili de amenzi cuprinse între 50 şi 500 lei, urmând ca impozitul plătibil să le fie estimat. Chiar dacă zona Gorjului nu se pretează pentru agricultură precum Doljul şi Mehedinţiul, circa 25.000 de gorjeni beneficiază de subvenţii de la APIA.