Staţiunea Pomicolă din Drăgoieni, datoare vândută la stat
Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare Pomicolă de la Drăgoieni este înglodată în datorii. Circa 2 milioane de lei este suma la care se ridică debitele pe care unitatea le are de achitat la bugetul consolidat al statului, dar şi către foştii salariaţi care au părăsit unitatea fără a li se achita drepturile salariale restante. Conducerea staţiunii a făcut demersuri pentru ca unitatea să fie preluată de Universitatea „Constantin Brâncuşi”. Numai că reprezentanţii universităţii nu vor să o preia atâta timp cât are datorii.
Staţiunea continuă să aibă probleme financiare, debitele crescând de la o zi la alta. Astfel stând lucrurile, conducerea unităţii aşteaptă ca autorităţile de la centru să se înduplece şi să şteargă aceste creanţe astfel încât Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu să o poată prelua. „Se preconizează că va ieşi o hotărâre nouă de Guvern prin care se vor şterge datoriile astea şi se va face o nouă reorganizare a sistemului de cercetare din agricultură. Noi mai avem datorii la buget şi la salariaţii care au plecat din unitate. Datoriile se ridică la aproape 2 milioane de lei, din care circa 150 de mii sunt restanţele salariale ale foştilor angajaţi”, a declarat Ion Călinoiu, directorul staţiunii.
În cadrul societăţii mai prestează activitate în prezent un număr de 20 de angajaţi. În perioada aceasta nu prea au multă activitate. „În ultima vreme au fost mulţi în concediu, cu sărbătorile acestea. După aceea începem cu lucrările în pomicultură: tăieri de rodire şi fructificare, fertilizări. Avem destule activităţi din acestea. În pomicultură este foc continuu”, a mai spus directorul Ion Călinoiu.
Deputatul Mihai Weber i-a adresat o interpelare ministrului delegat pentru Învăţământul Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, prin care i-a cerut să analizeze posibilitatea ca staţiunea pomicolă să fie preluată de UCB, fără datorii. Din răspunsul dat de către secretarul de stat Tudor Prisecaru în data de 22 decembrie 2014 reiese faptul că problema staţiunii nu va fi rezolvată prea curând. “Având în vedere că un astfel de sprijin constituie ajutor de stat, ministerul nu dispune de mijloacele de intervenţie necesare, dar considerăm că în cadrul unui proces de concentrare şi consolidare a unităţilor de cercetare-dezvoltare din agricultură pe direcţii ce pot susţine creşterea economică a domeniului , unităţile de cercetare - dezvoltare rezultate ar putea fi susţinute în cadrul unui program dedicat”, se arată în răspunsul dat la interpelarea deputatului Mihai Weber.