Situri arheologice pe traseul BRUA, în Gorj. Arheologi plătiți de Transgaz le analizează
Situri arheologice din Epoca Bronzului, descoperite în Vierșani, chiar pe traseul conductei de gaze ce va alimenta Bulgaria, România, Ungaria și Austria. Arheologii au analizat mare parte din vestigii și dau asigurări că aceste descoperiri nu vor aduce întârzieri la realizarea proiectului. Lucrările vor demara în forță, pentru început, în localitatea Schela.
În Vierșani și Bălănești, arheologii au descoperit situri despre care nu se știa. Multe dintre obiecte au fost extrase, expertizate și vor fi expuse la Muzeul Județean Gorj. Cele mai importante au fost făcute în zona Vierșani. „Se fotografiază, se scot materialele, se inventariază. Multe sunt deja la muzeu, au fost spălate și le-am depozitat aici. Dacă apar locuințe sau alte materiale, se eliberează terenul de sarcină arheologică și constructorul poate să meargă în continuare să-și facă treaba. Sunt obiecte din Epoca Bronzului multe, din Epoca Romană. Noi, încă de anul trecut, am făcut săpăturile. Este o procedură mai de durată și cei de la Transgaz chiar ne-au spus să urgentăm aceste lucrări, dar ei pot să-și continue activitatea pentru că sub nicio formă aceste situri arheologice nu blochează lucrările de niciun fel. Au mai fost făcute astfel de descoperiri la Bălănești, la Vierșani”, ne-a spus arheologul Vasile Marinoiu.
Arheologii au început să analizeze întregul traseu al conductei, pe teritoriul județului Gorj, pe circa 90 de kilometri, încă de anul trecut. „Noi am analizat tot traseul pe care îl va avea conducta de gaze. A trebuit să verificăm strict această zonă. Ni s-a mai întâmplat la fel când s-a demarat construirea centurii ocolitoare. Am fost acuzați că ținem pe loc lucrările când au fost făcute niște expertize arheologice, dar noi eliberăm terenul și constructorul își poate vedea de treabă pentru că nu se încurcă deloc activitatea. Așa s-a obișnuit să se spună în astfel de situații”, a mai explicat Marinoiu.
Ultimele vestigii au fost descoperite în localitatea Bălănești. Primarul comunei dă asigurări că descoperirile nu vor aduce întârzieri mai ales că lucrările sunt programate să înceapă, în localitatea pe care o conduce, abia la sfârșitul lunii viitoare. Până atunci, o echipă de arheologi contractată de Transgaz va analiza siturile descoperite recent.
„În aceste zile, la Bălănești va ajunge o echipă de arheologi. Ne-au anunțat cei de la Transgaz că a fost semnat contractul cu aceștia. La noi, au fost descoperite două situri arheologice, dar nu este nicio problemă. Lucrările au fost demarate mai întâi în localitatea Schela, iar la noi sunt programate să înceapă la sfârșitul lunii mai. Nu vor fi întârzieri din cauza acestor situri pentru că mai sunt în jur de 10 alte zone din județul Gorj unde conducta traversează situri arheologice. Mai era și la Schela o situație, că trece conducta pe lângă un monument istoric. Lucrările la această magistrală nu vor întârzia”, a spus primarul din Bălănești, Ovidiu Pungan.