Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Sindicatele lui Ciurel se înscriu mâine în Federaţia Univers

Actul adiţional al Contractului Colectiv de Muncă (CCM) din cadrul CE Oltenia va fi negociat cel mai probabil în cursul lunii mai. Acest lucru se va întâmpla dacă sindicatele coordonate de preşedintele de onoare Ion Ruşeţ şi susţinute de directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, vor fi înscrise în Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate Univers.

Ion Ruşeţ a plecat, în ianuarie, din Federaţia Naţională Mine Energie împreună cu alte cinci sindicate. Ulterior s-au mai alăturat şi altele mai mici, intenţia fiind aceea de a forma un sindicat majoritar şi reprezentativ la nivelul CE Oltenia. În fapt, liderii de sindicat au demonstrat că sunt pe dinafară când vine vorba despre procedurile legale de constituire a unui sindicat. Drept urmare, pentru a putea participa la negocierile contractului de muncă liderii trebuie să se afilieze unei federaţii semnatare a contractului din februarie 2013. Federaţia Univers este cea cu ajutorul căreia a intrat la negocieri Constantin Creţan. El a ajuns anul trecut la masa negocierilor tot cu sprijinul administraţiei, aşa cum se întâmplă acum cu liderii lui Ion Ruşeţ. Evident, Creţan nu mai este acum pe placul administraţiei mai ales că nu a reuşit să coaguleze în jurul său un sindicat puternic.

Potrivit unor surse, trei lideri gorjeni vor primi funcţie în Federaţia Univers. Interesant este cine sunt cei trei deoarece nici măcar conducerile sindicatelor nu ştiu termenii negocierii cu Univers. Dar, s-ar părea că şanse au cei care conduc sindicate cu minim 1.500 de oameni. În tipar s-ar încadra Adrian Marciuc, Eugen Iovan şi posibil un lider din zona Motru. Niciunul dintre liderii din Motru nu are 1.500 de membri, însă împreună au în jur de 2.500 şi ar putea alege un reprezentant pe Motru. Pe de altă parte, Gabriel Căldăruşe afirmă că are circa 1700 de adeziuni, însă deocamdată sindicatul său din bazinul Rovinari nu există legal.

Ce vrea Ciurel

Participarea la negocieri a liderilor coordonaţi de Ion Ruşeţ este, în realitate, în interesul conducerii CE Oltenia şi nu al minerilor şi energeticienilor. Cel mai probabil, cei aproape 19 mii de salariaţi vor plânge după actualul contract, destul de prost de altfel. Compania energetică traversează o perioadă grea din punct de vedere economic şi al vânzării de energie, în fiecare lună din 2014 trimiţând în şomaj tehnic angajaţi. Doar cele două campanii electorale, pentru europarlamentare şi prezidenţiale, scapă Gorjul de concedieri masive. Astfel, potrivit unor surse din cadrul companiei, liderii de sindicat vor trebui să fie de acord cu propunerile administraţiei de restructurare şi reducere a cheltuielilor cu munca vie. Reamintim reorganizarea TESA pe care sindicaliştii agreaţi de conducere nu au comentat-o, ba chiar au girat-o sau transformarea a 600 de mineri în paznici, o altă idee pe care sindicatele lui Ruşeţ au aprobat-o tacit.

Restructurarea şi reorganizarea companiei în sensul reducerii din drepturile salariaţilor vor continua şi în 2014, în timp ce veniturile companiei scad, iar la finalul anului şefii CE Oltenia vor primi bonusuri pentru management performant.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: